Фестивал в Кутово
Фестивал в Кутово / Община Видин
За четвърта година в село Кутово се проведе фестивалът на нардоната носия от Златорожието. Инициативата е на Народно читалище „Просвета – 1937“ и се осъществява със съдействието на Община Видин. На събитието присъстваха заместник-кметът на Общината Венци Пасков, кметът на с. Кутово Виктор Костадинов председателят  и секретарят на местното читалище Юлия Цветкова и Румяна Лаврентиева.     

Фестивал в Кутово

Пасков благодари за поканата от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и приветства присъстващите: „Тази инициатива се превърна в традиция и аз се радвам, че придобива такава голяма популярност. Скъпи жители на Кутово, пазете богатството на фолклора си, уникалните обичаи и красивите народни носии, с които нашето Златорожие се слави“ – каза Пасков.

Фестивал в Кутово

По време на празника посетителите имаха възможност да видят как се приготвя качамак. Заедно с демонстрацията на автентични  народни носии, бе показана и богата кулинарна изложба с местни гозби, от които всеки можеше да опита. За неповторимата атмосфера по време на фолклорния фестивал се погрижи оркестър „Хармония“.

Фестивал в Кутово

В програмата се включиха над 100 самодейци от област Видин и съседната област Монтана. Организаторите бяха подготвили малки подаръци за всяко дете, облечено в народна носия, а всички читалища получиха грамота и сувенири за участие.

Фестивал в Кутово


Целта на фолкролния фестивал е да се съхранят народните традиции, както и да се запазят местните обичаи в Златорожкия край.

Фестивал в Кутово