Мемориален комплекс Ботев път - целогодишна туристическа дестинация
Мемориален комплекс Ботев път - целогодишна туристическа дестинация / Дарик Враца

Среща касаеща цялостната реконструкция на Мемориален комплекс "Ботев път" проведоха в Министерството на културата врачанският областен управител Пепа Владимирова и Росица Кузманова - управител на комплекса. Идеята е 120 километровото трасе да се включи в проект, чрез който Министерството да кандидатства по мярка „Културно-историческо наследство", стартираща през март.

Проектът ще включи началната точка - корабът „Радецки", всички места, паметници и обекти по пътя на Ботевата чета и туристическия комплекс „Околчица". Целият маршрут ще бъде облагороден и превърнат в целогодишна туристическа дестинация, а не само място, което се посещава по време на Ботевите чествания и традиционния национален поход „Козлодуй-Околчица".

„Ботев път" е обявен за паметник на културата от национално значение през 1993 година. Областният управител подкрепи и инициативата на учениците от СОУ „Христо Ботев" в Козлодуй, които започнаха национална дарителската кампания по спасяването на кораба „Радецки". Областният управител е изпратил писма до колегите си в страната с молба да популяризират инициативата, за да може всеки който желае, да я подкрепи с дарения.

„Радецки" е единственият плаващ музей в България и на Балканите. Той е сред  100-те национални туристически обекта. В момента корабът е в лимана на козлодуйското пристанище и е извън експлоатация. За да тръгне отново, корабът се нуждае от ремонт. За целта са необходими 200 000 лева.

Питане до министър Вежди Рашидов относно парите за ремонта е направил и депутатът от "Атака" за врачанско Венцислав Лаков. Варианти за помощ обмисля и още един врачански депутат д-р Янко Здравков.