Масово с неизправни светлини
Масово с неизправни светлини / ОД на МВР Монтана

1 613 моторно-превозни средства провериха служители на полицията в Монтана по време на акция "Светлина", в периода 1 - 20 ноември. 1 118 са леките автомобили, 305 - товарните, 81 автобуса, 39 трактора, 29 пътни превозни средства с животинска тяга, 20 велосипеда и 21 други пътни превозни средства.

Проверявани са изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства. Контролните органи са установили 495 нарушения. От тях 196 са констатирани по осветителната и сигналната уредба. 94 от проверените са били с износени гуми, 29 са се движели с неизправни устройства за измиване на предното / задното/ стъкло, 2 отнарушенията са на пешеходци. 174 са другите нарушения на Закона за движение по пътищата.

Съставени са 131 акта. Наложени са 364 глоби с фиш. 41 от проверените моторно-превозни средства са спрени от движение.

Съвместно с представители на кметствата е извършен оглед на уличното осветление в населените места и са изготвени конкретни предложения за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП с пешеходци - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези.

С представителите на пътната администрация е направен оглед на повредите на пътните платна, липсващата вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка на рискови за ПТП участъци и кръстовища по пътната мрежа на обслужваната територия и са изготвени предписания за отстраняване на повредите и сигнализиране на местата с най-голяма опасност за ПТП през есенно - зимния период.

С представители от общините са извършвани и прегледи на светлинната и светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника.

В област Видин в преиода на акцията са проверени над 3000 пътни превозни средства.
Най-много неизправности са установени по осветителната система и сигнализацията на автомобилите

Инспектирани са 2880 леки автомобили; товарни автомобили - 139; автобуси - 74; мотоциклети и мотопеди - 34; пътни превозни средства, теглени от животинска тяга - 4; велосипеди - 11; други ППС - три броя.

При проверките пътните полицаи са констатирали 297 технически неизправности. От тях по осветителната система и сигнализацията - 225, за износени гуми са санкционирани 67 водачи, а за неизправни устройства за измиване на предното стъкло санкционираните шофьори са петима. Четири моторни-превозни средства са спрени от движение.

Органите на реда са съставили 129 акта и 125 фиша.

Изготвени са девет писмени предписания до общините за подобряване на уличното осветление в населените меса (улични отсечки, райони на спирки за обществен транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища и др.). До Областно пътно управление-Видин са изготвени седем предписания.

Активният и ефективен контрол на служителите от сектор "Пътна полиция" ще продължи през целия есенно-зимен период.