РУО Видин
РУО Видин / Дарик Враца
В училищата на територията на област Видин дейностите по проект „Твоят час“ се реализират съгласно правилата и изискванията, разписани в инструкцията за изпълнение на проекта. Това каза на пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието във Видин - Марийка Василева по повод реализирането на проекта „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020г. Бенефициент по проекта е Министерство на образованието.

На пресконференцията присъстваха и експертите в РУ на МОН-Видин Таня Петрова, Огнян Георгиев, Галя Павлова, Владко Вълчев, Евгени Генов-, както и главният счетоводител Рени Йорданова. Марийка Василева уточни, че дейностите по проекта са стартирали началото на учебната 2016/17г. и ще бъдат финализирани до 31.10.2018г. „През месеците септември и октомври 2017г. екипът беше в процес на организация и координация на дейностите, със сформирането на групите, със създаването на съвет към проекта във всяко училище. Основна цел по проекта е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование...За учебната 2016/17 г. са участвали 5 762 ученици от всички училища в област Видин. А от направените проверки няма констатирани нередности и пропуски по проект „Твоят час“, коментира Василева. Тя уточни, че извършените дейности във всички училища са ефективни, като са създадени необходимите условия за включване на по-голям брой ученици в групите.

По повод повишения интерес към групите за обучителни затруднения, експертите Галя Павлова по български език и литература и Владко Вълчев по обществени науки, гражданско образование и религия, коментираха много добрите резултати, показани тази година от видинските ученици на външните оценявания и на държавните зрелостни изпити. Експертите бяха категорични в необходимостта от продължаване функционирането на тези групи по проекта.

Относно финансовия мониторинг Таня Петрова, началник отдел РУ0-Видин коментира, че няма финансови нарушения, а относно изплащането на възнагражденията на ръководителите по проекта, същите са направени за  2016г. и за първите три месеца на 2017г.

Присъстващите директори на училища от Видин и областта - Марияна Доройнова, Дияна Йончева, Теодора Ганчева, Ирена Цветкова,  Любка Найденова и Пролетка Цветкова, споделиха впечатленията си от ползотворната работа по проекта. Те бяха единодушни, че реализирането на дейностите по проекта е полезно за учениците и което е още по-важно-желано и очаквано във времето да продължи. А закупуването на дълготрайни материални активи по различните дейности-техника, народни носии за танцовите състави, консумативи за работа и други е изключително подкрепящо ограничените училищни бюджети.