Започва Маратон на четенето във Враца.
Започва Маратон на четенето във Враца. / Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца
От днес във Враца започва маратон на четенето.  В 12 ч. във фоайето на Регионална библиотека „Христо Ботев” ще бъде открита уникална изложба с мотото „Посветен на Отечеството” като поводът е 180 години от рождението на Васил Левски. Това е пътуваща изложба на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Централно място в нея заемат протоколът на заседанията на Общото събрание на БРЦК, проведено в Букурещ от 29 април до 4 май 1872 г., фотография на Васил Левски с участници във Втората българска легия и печат на БРЦК. Експонатите ще останат в библиотеката две седмици. Годишнината на Апостола е и единият от акцентите в маратона. В дните от 3 до 22 април ще се проведе инициативата „Прочети ми за Левски“. В нея ще се включат ученици от Враца, с които ще се говори за живота и делото на Апостола.

Следващият акцент е четене и популяризиране на български народни приказки. Той е насочен към децата в начално училище и детски градини. Целта е да си извадят поуките от текстовете и да се покаже колко е важно да се чете от ранна детска възраст.

Третата инициатива е провеждането на поредната „Нощ в библиотеката” на 22 април от 18 ч. Гост ще бъде популярният български автор Момчил Николов. Той ще представи книгата си „Последната територия“. Ще бъдат организирани и различни игри свързани с книгите и четенето.
Подготвена е предварителна програма за инициативите в периода на маратона, но все още се приемат заявки от всички желаещи да се включат.
Всички читатели до 14-годишна възраст ще получат едногодишен абонамент за библиотеката.