Пенка Пенкова
Пенка Пенкова / Община Лом
„Проекти с европейско финансиране за 50 млн. лв. е изпълнила и изпълнява Община Лом от 2007 г. Това са 30 реализирани проекта, през тези 10 години членство на България в Европейския съюз Община Лом се възползва от възможностите на оперативните програми за финансиране на инфраструктурни, социални и образователни проекти и успешно продължава да ги реализира до 2020 г.

Но не можем да премълчим и една пропусната възможност, която лиши града ни от пречиствателна станция, нов водопровод и нова канализация и създава сериозни проблеми и неудобства на гражданите – нереализирания Воден цикъл на Лом през мандат 2011-2015 г. на стойност 60 милиона лева европейско финансиране по Оперативната програма „Околна среда“ 2007-2013 г.“ - заяви кметът Пенка Пенкова по време на информационното събитие в Лом, посветено на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Изграждането на новия Дунавски парк и главна улица, новите пазар и спортна площадка, благоустройство на кв. Калето и ул. „Крум Пастърмаджиев“, на социалните дневни центрове, технологичното обновление на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ реализираните проекти в селата Ковачица и Замфир, пътят за Долно Линево - това са само част от по-големите реализирани проети в периода 2007-2013 г.

Изпълнението на проекти, финансирани от ЕС, продължава до 2020 г. с обектите от „Образователна инфраструктура“ на стойност 11, 6 млн. лв., предстои и основният ремонт на 13 улици на стойност 2,6 млн. лв., на Историческия музей и къщата музей „Димитър Гинин“ за 1,2 млн., които се финансират по ОП „Региони в растеж“.

Община Лом е спечелила и проект за близо 5 млн. за основен ремонт на пътищата Лом-Замфир, Лом-Трайково и Сталийска махала – „Багачина“. Над 300 000 лв. пък ще струва ремонт и ново оборудване на НЧ „Постоянство 1856“, като проектът е изготвен и подарен на читалищното настоятелство от Община Лом.

проекти Лом
Община Лом

Събитието се организира от Областната администрация-Монтана, съгласно приетата от Министерския съвет Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

„Целта на тези информационни събития, поредното което провеждаме в Лом, е да запознаем хората с възможностите, които има страната ни след влизането си в ЕС, колко средства от програмите на Съюза са влезли у нас и как те са променили реално живота на всеки един. А председателството е едно наистина голямо събитие за България“, каза при откриването на срещата заместник-областният управител Цветко Цветков.

Икономическите и социалните ефекти и предимствата от членството на България в ЕС, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на Европа, бяха представени от гл. експерт в Областната администрация Добромир Тодоров. 

В събитието се изявиха и детски певчески и танцови състави към НЧ „Постоянство 1856“ и ломски училища.