Лято в библиотеката 2018

/ РБ "Христо Ботев" Враца
Предизвикателствата към децата и тийнейджърите във Враца продължават в поредното издание на Лято в библиотеката 2018. Тази година акцентът е върху инициативите, които стимулират творческото мислене, талантите, креативността и интересът към търсене на знания и насърчаване на четенето. Подготвили сме 3 предизвикателства.

Първото е академия за творческо писане, която стартира от 3 юли и е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да работим с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията.

Идеята ни е да ги срещнем с гост-ментори, които да им предадат опита си. Децата ще получат умения за назоваване на общото и осъзнаване на важното в разнородни текстове, запознаване с жанровете, ще има работилници за измисляне на заглавия, упражнения по стил, илюстриране.

Целта е да се акцентира на правилната употреба на българския език и неговото многообразие, да се подпомагат деца с изявени интереси в областта на литературата, да насърчава техните заложби и да им дава възможност за изява.

Следващото е второто издание на инициативата #VlogOn. Тя отново е насочена към децата от 10 до 16 години и основата цел да им предадем знания в областта на новите технологии, комуникации, краезнание, безопасната работа с Интернет, създаване на видео канали в социалните мрежи. Идеята е в края на курса всеки от тях да създаде свои собствен видео блог – влог.

Третото предложение е насочено към по-малките от 3 до 10 години и е озаглавено „Детска архитектурна работилница”. Целта е в продължение на 4 седмици децата да подредят карта „мини Европа” с архитектурните паметници от страните на Стария континент.

Това ще се случи с помощта на 3D пъзели. Докато се забавляват децата ще се запознаят с основна информация за културните забележителности и ще слушат традиционни приказки за всяка страна.

В програмата сме отделели специален ден и за четенето на детски приказки за нашите най-малки приятели от 0 до 10 години. Лятната ни читалня тази година ще бъде всяка сряда в Детски отдел.

Петъкът сме запазили за забавления. В приказни игри всички посетители ще могат да рисуват, оцветяват, да изработват оригами, книгоразделители и мини книжка „Моето лято”.

Тази година всички участници в летните инициативи ще получат специална читателска карта „Лято в библиотеката“. На гърба й ще има 3 отделения /3 нива/ с броя на всички инициативи. За всяко участие децата ще събират печати.

След всяко ниво децата попълнили всички посещения ще имат възможността да се включат в забавна работилница „Арт дизайн: Book слоган”. Децата ще бъдат запознати с термина „слоган” и ще получат идеи как да направят атрактивно послание. 

С помощта на текстилни маркери ще си напишат по атрактивен начин личните book слогани с цитати от книги или послания от любими художествени произведения и ще имат възможност да изработят уникални аксесоари за себе си.
 
На финала децата, които са събрали най-много печати ще получат награди от библиотеката. Всички инициативи са безплатни и се организират с предварително записване на място в библиотеката, по телефон или на имейл.
РБ "Христо Ботев" Враца