Лешояди от Израел си харесаха Врачанския балкан
Лешояди от Израел си харесаха Врачанския балкан / Мая Ценова

Белоглави лешояди, които не са от освободените от волиерата край с.Долно Озирово наблюдаваха орнитолози от Българското дружество за защита на хищните птици. Георги Стоянов от и Георги Грозданов са забелязали две птици, едната от които е имала маркировка.

 След направена справка  е установено, че птицата идва от Израел и е прелетяла над 1600 км. Белоглавият лешояд е излюпен през 2007 г., отглеждан е до 2010 г. в Израел, след което е освободен в природата. Другата гостенка е по-млада и без маркировка. Привличането на нови птици на площадката за подхранване е от изключително важно значение за бъдещото установяване на гнездова колония в района Природен парк „Врачански Балкан".

Орнитолозите работещи в момента за възстановяване на популацията на белоглавите лешояди призовават гражданите, които забележат или наблюдават едри грабливи птици, да се обадят в офисите на Природен парк Врачански Балкан или Природозащитен център "Натура" на телефони 66 54 73 или 66 03 18.

Дейностите по изграждане и подхранване на белоглавите лешояди се изпълняват по проект на Зелени Балкани „Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България".