Къпането в р. Дунав е забранено
Къпането в р. Дунав е забранено / Дарик - архив

Забрана за плуване в река Дунав по цялото поречие на територията на видинска област издаде областният управител Момчил Станков. Заповедта е в сила от днес и до края на летния сезон на 2016 година. Издадена е на основание Закона за водите и във връзка с писмо от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в което се изразява становище, послужило за мотивите към заповедта.

На територията на област Видин няма идентифицирани зони за къпане и кметовете на общини не са предоставили на РЗИ проекти на заповеди за обявяване на водни обекти за общо ползване за къпане. Състоянието им не отговаря на изискванията на наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, с цел осигуряване безопасността на хората и предотвратяването на инциденти.

 

В заповедта специално внимание е обърнато на учениците, които Регионалният инспекторат по образованието трябва да информира относно забраната за къпане в Дунав през ваканционния сезон. С публичното оповестяване и с изпълнението на заповедта са ангажирани кметовете на общините Видин, Ново село, Брегово и Димово, и съответно кметовете и кметските наместници във всички дунавски населени места на територията на областта.