Кълбовидна мълния опустоши къща в Белотинци
Кълбовидна мълния опустоши къща в Белотинци / Петя Димитрова
КълбГеорги - собственик на къщата
83571
КълбГеорги - собственик на къщата
Любен
Съседка на Георги
  • КълбГеорги - собственик на къщата
  • Любен
  • Съседка на Георги

Мълния взриви покрив и вилня из къща в село Белотници, община Монтана. Къщата се намира на най-високото място в селото, а инцидентът е станал около 21 и 30 часа на 13 януари. Всички хора чули силния гръм, но какво точно се случило разбрали едва на сутринта. По къщата си личат подредени и грижовните стопани. За късмет не са били в нея, когато влязла мълнията. Предишният ден собственикът Георги Каменов и съпругата му си заминали за града. Те са пенсионери с ниски доходи. Всяка събота и неделя си идват на село и летуват там. „В безизходица сме, казва Каменов. Баща ми е строил тази къща цял живот."

„Търсила е затворено пространство", разказва Любен Николов, който е електротехник в пенсия и пита чували ли сме за кълбовидна мълния. Според него тя първо е ударила електрическия стълб в близост до къщата и по проводниците е стигнала до тавана й. Там се сбласкъла с нещо метално и избухнала . Контактите, прозорците, електромерът, та дори и входният звънец на портата на имота са избити от силата на взрива. Село Белотници е най-отдалечено от общинския център Монтана. Намира се в полупланински район в полите на западна Стара планина. Често има поражения от мълнии. Любен си спомня за няколко изгорели плевни. Бурята била като пред лятото, разказва той. Всичко е траело около двайсетина минути, ръмял дъждец и първо имало няколко слаби гръмотевици. Накрая се чул силен гръм, който ги стреснал . „Толкова страшно никога не е било", разказва съседка на Георги. Токът изгаснал, но 2 часа по-късно екип на енергото го възстановил.

На следващия ден се разбрали пораженията - счупени керемиди, изгорели електромери и ТВ-декодери, но когато видели къщата на Георги, хората не повярвали на очите си.