Курбан против градушки в с. Мраморен
Курбан против градушки в с. Мраморен / Сийка Танкова

Курбан за здраве и благоденствие се проведе на църковния празник Петровден в село Мраморен.   Инициативата бе на кмета Страхил Цеков и отец Любен,  който отслужи молебен за предпазване от градушки и природни стихии в местността „Брода". 

Оброкът в селото е разположен близо до извор, който наскоро бе благоустроен и облицован с каменни плочи. Инициативата отново е на кмета, който миналата година облагороди мястото по проект „Малки граждански инициативи". С помощта на жителите на Мраморен, на мястото са монтирани люлки и други детски съоръжения и насадени нови дървета.

Курбан против градушки в с. Мраморен
netinfo

Старите хора от селото си спомнят, че някога на Петровден се е правело оброк, но традицията бе възстановена едва миналата година.

Агнешка курбан-чорба и вино получиха всички присъстващи, които до късния следобед извиваха кръшни хора.

Празника уважиха Борислав Стоев - зам.-председател на Общински съвет Враца, кметския наместник на с. Веслец Генади Христов, Галя Василева - гл. експерт „Спортни дейности" в Община Враца и представители на кметството в с. Голямо Пещене. Почетен гост бе и бившия дългогодишен кмет на селото Огнян Котов.

 

Курбан против градушки в с. Мраморен
netinfo