Краеведите от врачанско се събират за конференция
Краеведите от врачанско се събират за конференция / снимка: Дарик - Враца, Галя Василева

Осма регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето" ще се проведе днес в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Водещата тема за тази година е „Природни и културно-исторически забележителности от Врачанския край".

Конференцията ще започна в 10 часа с откриване на фото-изложба „Природните и културни забележителности на Врачанския край през обектива на фотографа Петър Петров".

В Първата сесия са включени 10 доклада, които ще разкажат истории и ще разкрият тайните на Искърското дефиле, Врачанския балкан, банята на село Баница, река Златица, пещерата Янкова дупка, забележителностите на с. Паволче и др.

След паузата присъстващите любители на родния край могат да чуят за Рогозенското съкровище лично от неговия откривател археолога Пламен Иванов. За „Изгубените символи на стара Враца" ще разкаже експертът от Държавния архив Весела Пелова.

Прави впечатление, че все повече млади хора и ученически клубове вземат участие в регионалните краеведски срещи, завладени от различни аспекти от миналото на родния край.

Общо 21 са докладите на днешната Осма краеведска конференция, като извън програмата са включени още пет.

Учредено преди две години, Регионалното краеведско дружество, събира все повече съмишленици - общественици, учители, музейни работници, библиотекари, архивисти,  читалищни дейци, журналисти от област Враца.