Концертите  по Дунава стартираха от Видин
Концертите по Дунава стартираха от Видин / netinfo
На 15 .07.07 Видин бе първата българска спирка на мащабния културен проект „Hubert von Goisern – Linz Danube tour
2007-2009”.
“За мен е чест и удоволствие, че Видин е първият български град, откъдето започват концертите по вода в България по
проекта „Hubert von Goisern – Linz Danube tour 2007-2009”.
Приветствам музикалния посланик на Австрия Хуберт фон Гойсерн- автор на проекта, и се развам, че гражданите на
Видин могат да се наслаждават на представяната музика, както и на изпълненията на оркестър „Карандила” и Даринка Цекова. Радвам се, че тук е и Негово Превъзходителство посланика на Австрия Карл Дийм, който не веднъж винаги е подкрепял инициативите в нашия град”, каза преди уникалния концерт кметът на Видин д-р Иван Ценов.


Видинският кмет определи този мащабен културен проект като поредното събитие, доказващо важното място на страните от Дунавския басейн за взаимоотношенията в нова Обединена
Европа. Случващото се през това лято е част от все по-динамично развиващите се културни връзки между България и
страните от Европа. Видин през есента ще бъде домакин на Третата конференция на Мрежата на дунавските градове,
припомни д-р Ценов.
„Аз самият съм роден на река и отдавна обмислям идеята за международни концерти на вода. Сега, когато Европа
разшири своите граници, се радвам, че точно аз имам шанса да реализирам такъв проект”, сподели австрийският музикант Хуберт фон Гойсерн.


Видинската публика бе част от rзключително атрактивно музикално шоу, със светлинни и електронни ефекти. Представяните музикални твобри бяха допълвани визулно на три огромни екрана.


Турнето на Хуберт фон Гойсерн ще премине общо през 14 държави. Повече от 100 музиканти ще изминат общо 12 000 километра по вода. Очаква се над 300 000 зрители да видят концертите, в които участват музиканти, представители на различни култури и етноси от Европа.
Концертите се провеждат на палубата на кораб на австрийската компания „Бранднер”, превърнат в плаващ концертен подиум, с ефектно осветление , специално музикално оборудване и възможност за озвучаване на повече от 5 000 души аудитория. Според организаторите проектът е музикална и социална лаборатория. Концерти ще бъдат изнесени на близо 50 места, като след Видин корабът ще акостира в Русе /18 юли/ и Силистра /20 юли/.


Пътуването по Дунав ще завърши на 15 септември 2007. Година по-късно проектът продължава по канала Рейн-Майн до Базел и Ротердам. През 2009 град Линц ще бъде домакин на голям заключителен фестивал, в който ще участват всички музиканти, с които Хуберт фон Гойсерн се е срещнал по време на двете турнета. Така границите, които някога са разделяли Европа,
ще бъдат заличени.