/ Петя Димитрова
Правителството е отпуснало средства за зеленчуковата градина, отглеждана от безработни
Пет черкви са ремонтирани в община Вълчедръм, съобщи кметът Иван Барзин. Това са храмът ”Света Параскева” в центъра на града, двете селски църкви „Свети Димитър” и „Свети Георги” в село Разград, църквите, посветени на Свети Николай Чудотворец, в село Мокреш и село Септемврийци.

И двете са построени през ХІХ век, върху останките на стари черкви. Църквата „Света Параскева” в центъра на Върчедръм е построена през 1934. Тя е най-големият храм в общината и е копие на катедралата „Свети Александър Невски”.

„Много преминаващи през Вълчедръм хора са впечатлени не само от църквата, но и от поддържането на двора й, разказва кметът Барзин. Използваме социалните програми, за да бъде всичко чисто, окосено и красиво - няма друг начин, уточнява той.

Тук има сериозна безработица, но със социалните програми и земеделските производители си помагаме и всички населени места в общината са в приемлив външен вид.”

Финансово сме добре, разказва още кметът, заради общинските земи, които даваме под аренда. С приходите компенсираме недостига в бюджета и винаги имаме около 1 милион лева преходен остатък. С тях можем да организираме празници и осигурим участие на нашите деца в различни конкурси, фестивали и състезания.”

Във Вълчедръм има пет училища, седем детски градини и една професионална гимназия. „През тези години /бел. ред. Иван Барзин е пети мандат кмет на община Вълчедръм”/ създадох един не лош работещ екип, местни хора, които имат желание да работят, опитни са и с тях постигнахме много.“

Правителството вече е отпуснало средства за зеленчуковата градина в едно от селата на общината - село Долни Цибър. На 30 декара там трайно безработните хора садят картофи, домати, кромид и през есента разпределят продукцията между домакинствата.

„Това е едно от най-добрите ни начинания. Половината средства се осигуряват от държавата, другата половина от общината, уточнява Барзин. Ние организираме подготвянето на площите със земеделската техника. „Хората във Вълчедръм не искат социални помощи искат работа”, уверен е кметът.

Във Вълчедръм има 300 малки, средни и големи земеделски производители, които обработват 400 хиляди декара земя. Двете най-нови производства, които се подготвят да стартират в общината, са предприятие за производство на бубена коприна и фабрика за плодови сокове.