Кметовете на Видин, Зайчар и Калафат се срещнаха
Кметовете на Видин, Зайчар и Калафат се срещнаха / снимка: пресцентър на Община Видин

Експертен съвет за развитието общините Видин, Зайчар и Калафат ще създадат кметовете на трите общини. Румен Видов, Божко Ничич и Мирча Гуца поставиха във Видин началото на серия от срещи.

„Трябва да извлечем максимално ползите от географския и икономическия потенциал на трите региона", заяви Румен Видов на работна среща с кметовете на Калафат (Румъния) и Зайчар (Сърбия). Градоначалниците посетиха във Видин по покана на видинския кмет.

Целта на визитата бе първа работна среща между тримата кметове, във връзка с активиране на  еврорегион "Дунав 21" за работа по проекти, свързани със стратегията за развитие на дунавските градове и региони. На срещата в община Видин присъства и заместник-кметът на Калафат  Василе Аделика.

Според Румен Видов е назрял моментът трите общини да обединят усилия в разработването и общото представяне на проекти, насочени към развитието им. Кметовете на Видин, Калафат и Зайчар взеха решение да бъде създаден Експертен съвет с представители от трите общини, които да работят за изготвянето и популяризирането на общи проекти.

„Една първа и изключително полезна среща проведохме днес. Преди две години с г-н Видов си обещахме да реализираме общи инициативи, в името на развитието на нашите съседни общини", каза пред видинските журналисти кметът на Калафат. „Както още през 2008 година заявих приятелството си на вашият кмет, така днес обещавам същото и на колегата от Зайчар", добави още Мирча Гуца.

Според кмета на община Зайчар идеята за трансграничното сътрудничество е пътят, по който трите администрации ще постигнат по-високи резултати. „Успеем ли да убедим правителствата си, че инвестициите в тези региони ще са причина хората да се върнат по родните им места - това само по себе си ще е достатъчно, за да продължим да работим в тази насока", заяви на пресконференцията Божко Ничич.

Следващата среща между тримата кметове е предвидена за началото на месец май в сръбската община Зайчар.