Кмет иска гасачески групи във всяко село
Кмет иска гасачески групи във всяко село / Община Видин

Кметът на Видин Огнян Ценков проведе работна среща с кметовете и кметските наместници от общината. На нея бяха коментирани мерките за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвената кампания, проектните предложения по програмата за местни инициативи и други актуални въпроси. В срещата взеха участие също заместник-кметовете на Община Видин инж. Цветан Асенов и Десислава Тодорова, секретарят на общината Иванела Андреева, служители от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" и Районното управление на полицията.


Основната цел на работната среща бе да се обърне специално внимание на мерките за безопасност не само за големите масиви с житни култури, но и за тези, които са в близост до населени места или горски територии. На кметовете и кметските наместници бяха раздадени материали с най-важните инструкции за безопасност, за да информират населението и да бъдат предотвратени евентуални палежи. Старши инспектор инж. Филип Филипов от група „Държавен противопожарен контрол, планиране и превантивна дейност" при РСПБЗН запозна присъстващите със Становището за допускане на земеделска техника в жътвена кампания - документ, който трябва да бъде представен в кметствата, за да се разреши започването на работата с техника, която е преминала контролни прегледи.

Видинският кмет Огнян Ценков предложи да се създадат групи във всяко селище, които да осъществяват превенция и гасене на пожари. Кметовете и кметските наместници са длъжни веднага да сигнализират при възникнали проблеми по време на кампанията.