Китайска компания инвестира 10 милиона евро в община Бойница
Китайска компания инвестира 10 милиона евро в община Бойница / Снимка: областна администрация - Видин

Заместник-министърът на земеделието на Китай Гао Хонбин, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и областният управител на област Видин Пламен Стефанов откриха инвестиция на китайската държавна компания „Тянджин агробизнес къмпани" във видинската община Бойница. Това е първата държавна инвестиция на Китай в държава от Европейския съюз.

Пред официалните гости министърът на земеделието изрази своята позиция, че държавата ще продължи да полага усилия за увеличаване на инвестициите в Северозападния край.

Китайска компания инвестира 10 милиона евро в община Бойница
netinfo

След направени проучвания компанията решава да отглежда различни земеделски култури в Северозападна България. Дъщерната компания е вложила 10 милиона евро в 20 000 декара земя в Северозападна България, която е арендовала. Голяма част от масивите са в община Бойница, където ще се отглежда царевица, люцерна и слънчоглед. Китайската компания планира да инвестира средства и в животновъдството, размера на инвестициите се очаква да достигне 30 милиона евро.

На официалната церемония присъстваха посланникът на Китай в България Негово Превъзходителство Гуо Йеджоу, президентът на компанията Баи джъ Шън, представители от Китай и други гости.