Католици от Бърдарски геран станаха членове на Легиона на Мария
Католици от Бърдарски геран станаха членове на Легиона на Мария / Светлана Караджова

Четирима жители на католическото село Бърдарски геран станаха членове на "Легиона на Мария", съобщи кметът Светлана Караджова. Те са приети след почти шестмесечен изпитателен период. Тържественото приемане е осъществено в храма „Свети Йосиф". Така новопостъпилите стават част от голямото семейство на Марийния легион, в който по целия свят членуват над 10 милиона католици.

В Бърдарски геран президент е Антония Калчева, помощник президент Мария Кундрат-Лазарова, протоколчик Петя Бобойчева и касиер Ваня Найденова. Това са четирите лица от президиума, чиито имена вече са подадени в главната къща в Австрия.

Владко Томич приветства новопосветените легионери и им пожела молитвено упование и единение с Дева Мария по нелекия път на войстващата Църква, която води постоянна битка със Злото.

Движението Legio Mariae (Легион на Мария) е създадено от ирландски лаици в Дъблин на 7 септември 1921 година с първоначалното наименование „Общност на Света Богородица на Милосърдието". От 1925 г. то е известно с латинското наименование Legio Mariae. Първоначално неговите членове били жени. От 1929 г. в Легиона на Мария започнали да постъпват и мъже. Техният апостолат се изразявал в посещение на болници, също в закрилата на отхвърлените от обществото - проституиращи и бездомни.

Освен в Ирландия този апостолат се разпространил също в Шотландия и Англия, скоро след това в Индия и САЩ, през 1933 г. и в Африка. В Китай движението съществува от 1937 г. въпреки преследванията и арестите на членовете му при режима на Мао Дзедун. От 1940 г. Legio Mariae започнало да се разпространяве и в Европа - в Германия, Австрия, а от 1953 г. - в Южна Америка.

Духовен баща на Легиона на Мария е Св. Лудвиг Мария Гриньон. Духовността на легионерите на Мария се основава на препоръчаното от него пълно отдаване на Исус чрез Мария. Легионерите на Мария търсят Исус Христос у всеки, на когото помагат и с апостолата си се стремят да направят така, че Бог да бъде обичан повече в света. Целта на Легиона е прославянето на Бога чрез постигане на светостта както за членовете му, така и на целия свят.