Кастрират бездомни животни във Видин
Кастрират бездомни животни във Видин / netinfo

Община Видин взима необходимите мерки за ограничаване броя на бездомните кучета до изграждане на временния приют, съобщи кметът Румен Видов. Общината е предприела действия за овладяване популацията на бездомните животни, за тяхното обезпаразитяване и ваксинация против бяс според новия Закон за защита на животните. Това стана ясно на пресконференция на  кмета на община Видин Румен Видов  и екип на фондация „Четири лапи". Общината е в процес на строж на приют за бездомни животни, а в момента се изгражда временна амбулатория за извършване на тези процеси.

На 13 август тази година стартира съвместен проект между община Видин и Фондация „Четири лапи" за кастрация на бездомни животни. В рамките на четири седмици екип от специалисти на международната организация ще обработва уличните кучета и котки в града, като след операцията всяко едно от тях ще бъде обезпаразитено и ваксинирано против бяс, преди да бъде върнато обратно на мястото, от което е заловено. Кастрациите  се извършват в уникалната мобилна амбулатория на „Четири лапи" и единствена за страната, дарена на фондацията от швейцарски любители на животните. До 04.09.2009 г. тя ще бъде разположена в строящата се общинска база в бившето военно поделение до крепостта «Баба Вида».

Тъй като големият брой бездомни кучета в града се дължи най-вече на безконтролното размножаване на дворни кучета, екипа от специалисти са готови да предложат безплатна кастрация и за домашни животни, чиито собственици не биха могли да си позволят да заплатят за операцията. Също така те предлагат и безплатна ваксинация против бяс и обезпаразитяване на домашни кучета. От „Четири лапи" препоръчват кастрация и на домашните кучета и котки, тъй като от една страна по този начин се избягват опасни болести, а от друга собствениците на кастрирани животни не заплащат такса за тях.

През м. май от „Четири лапи" извършиха преброяване и оценка на популацията от безстопанствени кучета на територията на община Видин. На пресконференцията днес природозащитниците представиха на кмета Румен Видов доклада от проучването, включващ препоръки за бързото намаляване на броя на бездомните животни. По техни данни броя на бездомните кучета на територията на град Видин е около 300, а общо за цялата община е 589.

„Четири лапи" е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. В края на миналата година Фондация „Четири лапи" подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.