Карти за безплатно пътуване за деца от село Покрайна
Карти за безплатно пътуване за деца от село Покрайна / Община Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков проведе изнесена приемна в село Покрайна. Заедно с него на срещата с жителите присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков и началникът на отдел „Екология“ в общината Борислав Борисов. Една от основните теми, която бе разисквана е съдбата на сградата на бившето училище в  селото, което не функционира от години. Част от хората поддържат мнението тази сграда да бъде запазена, независимо от факта, че в момента е застрашена от саморазрушаване и представлява потенциална опасност за здравето и живота на преминаващите в близост край нея.

Огнян Ценков съобщи, че за тревожното състояние на сградата сигнализира през 2013 г. тогавашният кмет на селото Адриана Асенова, като изпраща докладна до кмета на Община Видин и до областния управител. Във връзка с това е назначена комисия от заместник-кмета на общината, която извършва оглед на сградата и съставя констативен протокол на 20 февруари 2015 г. В него е отбелязано, че бившата училищна сграда е негодна за ползване, застрашена е от самосрутване и създава условия за възникване на пожари. Препоръката на специалистите е тя да бъде премахната. „Първоначалните ми впечатления са, че вие желаете тази сграда да бъде премахната и мястото да бъде превърнато в спортна площадка.

Впоследствие това, което научавам от сегашния ви кмет е, че тъкмо обратното – желаете тя да бъде запазена, да бъде доизградена и да се ползва в бъдеще време за нещо полезно за вас“ – каза Ценков, обръщайки се към жителите на населеното място. Последва оживен дебат, в който се чуха както гласове „за“, така и „против“. Едно от предложенията бе да се направи подписка. Докато жителите на Покрайна се обединят около едно становище, кметът на Видин обяви, че ще бъдат заложени средства в капиталовите разходи за 2017 г. за обезопасяване на сградата на училището чрез ограждането й.

Карти за безплатно пътуване за деца от село Покрайна
netinfo

Друг важен въпрос, с който бяха запознати хората, бе спазването на правилата за събирането и управлението на отпадъците, особено след въвеждането вече в експлоатация на регионалното депо. Борислав Борисов обясни, че те трябва да се спазват от всички и процесът да се контролира от кмета на населеното място. До края на седмицата предстои да бъде закрито нерегламентираното сметище в селото. Хората трябва да знаят, че така наречените зелени отпадъци не бива да се смесват с битовите в контейнерите, а за животинските да има предвидени торища в собствен терен. Глобата за нарушителите е в размер от 300 до 1000 лв. Стана ясно, че от следващата година броят на кофите за отпадъци в селото ще бъде увеличен.

По време на срещата жителите споделиха притесненията си и от лошото състояние на улиците. Огнян Ценков пое ангажимент тези пътни настилки, където е най-належащо, да бъдат предвидени в списъка за капиталови разходи за ремонт и асфалтиране още през следващата година.

Кметът на общината раздаде на родителите на общо 9 деца от Покрайна, които посещават ДГ „Зорница“ във Видин, карти за безплатно пътуване. Карта е предвидена и за един родител, който всеки ден да придружава групата деца и да отговаря за тяхната сигурност.

Карти за безплатно пътуване за деца от село Покрайна
netinfo