Канят министър Ангелкова и световния шампион Марк Жирардели на ски в Берковица
Канят министър Ангелкова и световния шампион Марк Жирардели на ски в Берковица / Петя Димитрова

„Запозната съм с проекта за ски-комплекса в Берковица, заяви в Монтана министърът на туризма Николина Ангелкова. Ние имаме представени всички възможни проекти, които са направени до момента. Това, което търсим с промените, които подготвяме на Закона за туризма е да създадем възможности за развитие на туризма на територията на цялата страна. Затова се прави със закон. Това не е закон за Банско, нито за Витоша, нито за Пампорово. Трябва да създадем възможности в малките населени места да се развива зимния туризъм. Всеки един проект, които съществува ще го подкрепим.”, коментира Ангелкова.

Съгласно законодателната програма до юни трябва да се случат промените в Закона за туризма. За насърчаването на инвестициите в сектора отговаря новосъздадена дирекция в министерството на туризма.

Министър Ангелкова посети Монтана, за да обсъди с кметовете на общини, областния управител и народните представители възможностите за развитие на туризма в областта. Основен фокус в работата на министерството е превръщането на туризма в индустрия и използването на целия потенциал на областите за да може той да се развива. На срещата е коментирана компанията за насърчаване на вътрешния туризъм.

Канят министър Ангелкова и световния шампион Марк Жирардели на ски в Берковица
netinfo

Три от обектите, включени в нея, се намират на територията на област Монтана – „Слънчевата градина” във Вършец, дестинация „Чипровци” и крепостта „Монтанензиум”. Фокус в програмата на министерството за 2015 година е културно- туристическите маршрути. „Ние имаме огромна възможност да раздвижим вътрешния туризъм. Съобразно анализите близо 60 процента от българите предпочитат да почиват в страната, но нямат информация къде да го направят“, обясни министърът на туризма.

 

На тръгване по покана на кмета на Монтана Златко Живков министър Ангелкова обеща да посети ски пистата в Берковица заедно с първия си съветник по въпросите на зимния туризъм - петкратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели.