Калин Каменов: Враца стана лидер в Националната програма за енергийна ефективност
Калин Каменов: Враца стана лидер в Националната програма за енергийна ефективност / netinfo

Враца е на второ място по брой на регистрирани Сдружения на собственици в страната. Това съобщи кметът на Общината Калин Каменов по време на откриването на строителната площадка на седмия блок, който ще бъде обновен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

„Радостен съм, че навръх християнския празник Архангеловден откриваме строителните дейности на жилищната сграда на ул. „Братя Миладинови“ №10. Благодарение на вашата активност – като едно от първите Сдружения в града, подали документи за саниране – Враца се събуди. Само преди година в града имаше едва 11 Сдружения на собственици, днес подписах 63-ия договор, а регистрираните сдружения са близо 130. Градът ни се превърна в лидер, от последно място и вече сме втори по брой направени Сдружения в цялата страна“, заяви Калин Каменов и благодари екипа на Община Враца и на консултанта по Националната програма в общинска администрация Антоанета Робева. „Очакваме над 100 блока да бъдат санирани, което цялостно ще промени облика на Враца“, добави Каменов и отбеляза, че от началото на годината са проведени повече от 500 срещи със собственици на многофамилни жилищни сгради, отговарящи на условията за кандидатстване по програмата.

Калин Каменов Враца стана лидер в Националната програма за енергийна ефективност
netinfo

На откриването на строителната площадка присъстваха зам.-председателят на Общински съвет Ивайло Христов, общинският съветник Иво Ралчовки, управителят на фирмата, спечелила обществената поръчка за саниране на сградата „ОПАЛ 94“ инж. Тодор Топалски, представител на фирмата, която ще изпълнява строителен надзор „КИМТЕКС ЛС“ ООД, председателят на Сдружението на собствениците Любомир Димитров и живущи в сградата.

Стойността на сключения договор за ремонт е 538 436.33 лв. с ДДС, а блокът на ул. „Братя Миладинови“ №10 ще бъде първата жилищна сграда в града, на която ще бъде изписано стихотворение на Христо Ботев.

Калин Каменов Враца стана лидер в Националната програма за енергийна ефективност
netinfo

Ден по-рано кметът на Враца Калин Каменов инспектира ремонтните дейности на три жилищни блока, които се обновяват по Националната програма. Той посети на място строителните площадки на блок 124 в ж.к. „Дъбника“, ж.к. „Младост“1, както и жилищната сграда, намираща се на адрес ул. „Любен Каравелов” №1, където ремонтът е на 90% завършен.

 

И на трите обекта въвеждането на мерките за енергийна ефективност се изпълнява в срок. В момента на бл.124 се подменя дограмата и се поставя топлоизолация. Предстои да бъде извършено укрепване на терасите и ремонт на покрива. По време на проверката в ж.к. „Дъбника“, кметът се срещна с представител на фирмата-изпълнител на обекта „ДЗЗД УЕСТ ДЕНОВА ИНЖЕНЕРИНГ“.

Калин Каменов Враца стана лидер в Националната програма за енергийна ефективност
netinfo