Калфин и Аспарухов зарязаха лозята в Типченица
Калфин и Аспарухов зарязаха лозята в Типченица / Мирослав Гетов

Социалният министър Ивайло Калфин и зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов гостуваха за Трифон Зарезан в най-известния пипиниерски център във Врачанско - мездренското село Типченица. По традиция честването на празника започна в м. „Гложето” с водосвет, отслужен от отец Дилян, който благослови лозовите масиви.

Пръв хвана лозарските ножици, наричани от местните стопани конде, Сергей Кирков, управител на фирма „Скай клуб”, която стопанисва 300 дка лозя в землището на старопланинското селище и произвежда вина от традиционните български сортове врачански мискет и рубин, както и от по-широко разпространените каберне совиньон, мерло и шардоне. Гиздава типченка поръси главините с пепел, а най-възрастният лозар - 75-годишният Васил Кирилов, ги поля обилно с бъкличка и пожела: „Да се роди от всяка пръчка по весло грозде - от всяко лозе по тон вино!”.

Калфин и Аспарухов зарязаха лозята в Типченица
netinfo

След тях зарязаха вицепремиерът Калфин и доскорошният кмет на Мездра Аспарухов, които се присъединиха към благопожеланията за берекет. В ритуала се включиха също кметът на Типченица Георги Георгиев и най-малкият „трифонец” - 3-годишният Цветан Стефанов, който специално за случая бе пременен в народна носия. Тук бе и Явор Джиджев, председател на Съюза за стопанска инициатива и съдружник във винарна „Шато Типченица”.

„По-сетне домакините и техните гости опитаха от руйното винце и от възлютата балканджийска ракия, похапнаха домашна питка, баница и пилешко месце. За празничното настроение на събралото се множеството се погрижиха тригласният народен хор „Типченски майки” с ръководител Кръстьо Стефанов и виртуозите от новаченската духова музика во главе с о. Васил Николов“, разказа участници в празника.

Калфин и Аспарухов зарязаха лозята в Типченица
netinfo