Иззеха забранена за улов моруна и черен хайвер
Иззеха забранена за улов моруна и черен хайвер / ИАРА

Разфасована моруна и черен хайвер откриха в лек автомобил инспектори на ИАРА и Агенцията за безопаност на храните Монтана. Проверката е направена след сигнал за извършване на нерегламентиран превоз на риба в района на Монтана. В акцията са участвали и служители на РУП Монтана.

В района на бензиностанция на входа на града е спрян за проверка лек автомобил "Форд Мондео". При направения оглед на автомобила е установено наличие на есетрова риба - моруна. Превозваната риба е разфасована с тегло около 30 кг. и черен хайвер с тегло 16,500 кг.

Рибата е уловена в нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ и Заповедта на министъра на земеделието и храните,  с която се забранява улова на есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море,  както и пренасянето, превозването и продажбата им за срок от 4 години, считано от 01.01.2012 г.

Превозващият рибата не е представил на контролните органи и декларация за произход, документ за първа продажба и фактура. Превозът на рибата е извършен и без документ за регистрация на превозното средство за превоз на риба и рибни продукти, което също е нарушение на ЗРА.

На 27 годишния нарушител с инициали К.Й. от с. Вардим, община Свищов, инспекторите на ИАРА са съставили акт за нарушение на заповед за забрана за превоз на есетрова риба, за липса на документи за произход на рибата и за нерегламентиран превоз. 

От страна на отдел "Контрол храни" към Областна дирекция по безопасност на храните - Монтана на лицето е съставен акт за превозване на храна с търговска цел, без идентификационна маркировка, без придружителни документи и за превозване с транспортно средство, което не е специализиран транспорт.

Рибата и хайвера са иззети от служители на Агенцията по безопасност на храните - Монтана.