Известни български жокеи пристигнаха за надбягванията на Враца
Известни български жокеи пристигнаха за надбягванията на Враца / netinfo

20 състезатели от 9 конно-спортни клуба в страната взеха участие в Открития конен турнир на Враца, който се проведе през почивните дни, до Ученическото градче. В общо петте надпревари в дисциплините „Прескачане на препятствия" и „Гладко надбягване" се включиха 27 чистокръвни и местни коня.
Участниците в състезанието пристигнаха от София, Етрополе, Плевен, Кнежа, Монтана, Русе и врачанските села Хайредин и Галиче. 2200-те лева награден фонд определени за първия състезателен ден бяха разпределени по равно за всяко едно от изпитанията, категоризирани съобразно възрастта на конете, имащи право да участват в тях.

Освен за възрастни жокеи, имаше изпитание за деца и юноши - от 10 до 17 години, които за време трябваше да преминат трасе с 80 сантиметрови препятствия.
Най-добри на общо десетте препятствия, сред които и една двойна комбинация, бяха новите надежди на родния конен спорт - Александър Красимиров с кон Сан Диего от ККС „Силвена Спорт" - гр. Русе, класирал се на първо място, следван от брат си Емил, с кон Силвър Бой, който представи същия клуб и на трето място - Зорница Йотова, с кон Азбег от ККС „Болкан Хорсес" - гр. Етрополе.

Последното и най-зрелищно изпитание за деня беше надскачането на едно препятствие, чиято височина нарастваше с по 10 см във всеки следващ етап на надпреварата.
Началната височина на единичното препятствие беше 130 см, а всеки от включилите се седем състезателя имаше право да преодолее и още едно препятствие в подхода си към основното, без това да се отразява върху класирането му.

До последната височина - 170 см, останаха само двама Светлин Иванов и Ивайло Рачев, но и двамата допуснаха грешка. Това предизвика спорна ситуация в излъчването на победителя. Най-справедливо решение взе специалният гост в съдийската комисия, дългогодишният състезател и треньор по прескачане на препятствия Зорничко Попов, който отреди първото място на Светлин Иванов, а второто на Ивайло Рачев, тъй като в опита си да преодолее 170 см, конят му се блъсна в препятствието и ездачът падна на земята, което според правилата в тази дисциплина води до изключване.

 

Рекордът в този тип надпревари за България е постигнат от врачанин - Николай Богданов - височина 212 см. В негова чест председателят на ЕК „Враца" - Николай Коцев обеща да нарече приз на името на Богданов, който да се връчва на най-добрите в надскачането, на всеки следващ конен турнир, организиран от неговия ездови клуб.

Във втория ден на състезанията, определен за надбягванията, се включиха 18 жокеи, сред които и известни имена прославили родината ни, като Светла Янкова, Мюджат Изет и Емрах Адем. Някои от тях се състезаваха и в трите гари за коне от Чистокръвната английска порода, а расовите коне бяха поне 25. Имаше коне и състезатели от с. Искра, Силистренско, София и Видин, с. Искър, Сталийска Махала, Расово, Оряховица, с. Брест, с. Бутан и Алтимир и не на последно място Борован и Малорад. Представителят на домакините Петьо Веселинов взе участие в две от гарите: на 1200 м. с кон Хладен, а на 1600 м. с кобила Парадайс. Наградният фонд също бе 2 200 лева.

К Л А С И Р А Н И Я:
І-ва Гара на 1200м за коне от Чистокръвна Английска порода
І-во място: Светла Янкова с Били Джин, собственост на Евгени Червеняшки от с. Борован.
ІІ-ро място: Мюджат Изет с кобилата от Алтимир - Тарма Дора
ІІІ-то място: Радослав Илчев с Кили Линкс от Оряховица

ІІ-ра Гара на 1400м за коне от Чистокръвна Английска порода
І-во място: Сашо Радков с Ташка от с. Малорад
ІІ-ро място: Александър Олегов с Нощно Цвете от Сталийска Махала
ІІІ-то място: Емрах Адем с Тип Топ от с. Искра - Силистренско

ІІІ-та Гара на 1600м за коне от Чистокръвна Английска порода
І-во място: Светла Янкова с Анабел, собственост на Евгени Червеняшки от с. Борован.
ІІ-ро място: Сашо Вадков с Сърел Адар от София
ІІІ-то място: Александър Олегов с Кербала от Сталийска Махала

ІV-та Гара за местни коне
І-во място: Сивчо с Магер от с. Манастирище
ІІ-ро място: Страхил Страхилов с Фиодор от кв. Кулата
ІІІ-то място: Цветан Софронов с Весела от с. Борован