Изследват дишането безплатно
Изследват дишането безплатно / DarikNews.bg

Безплатни изследвания на дишането ще се проведат тази сряда в Болницата за фтизиатрични заболявания във Враца /бившия Тубдиспансер/. Поводът е Световния ден за борба с ХОББ, който се отбелязва на 14 ноември. Прегледите ще се извършват от 8 до 13 часа, като организатор е Българското дружество по белодробни болести, каза за Дарик директорът на лечебното заведения д-р Марияна Стоянова.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето. По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи. Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина за смъртността,  след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт.  Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна - 75 % от болните не знаят, че имат заболяване.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване на белите дробове, което се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища - частично или напълно необратимо. Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан (паренхим), породено от вдишването на газове и частици от околната среда.
ХОББ включва два основни компонента - хроничен бронхит и белодробен емфизем.
Хроничният бронхит се определя като наличие на възпаление в дихателните пътища, в резултат на което се получават кашлица и храчки, продължаващи не по-малко от 3 месеца в две последователни години. При хроничния бронхит настъпва преструктуриране на стената на дихателните пътища, вследствие на което се стеснява отвора (лумена) на бронхите. Това води до трайно ограничение на въздушния поток в тях.