Плащаницата Христова бе изнесена днес и в храма "Свето Възнесение" във Враца.
Плащаницата Христова бе изнесена днес и в храма "Свето Възнесение" във Враца. / Дарик - Враца
Тази сутрин в храмовете на Враца бяха отслужени Царски часове и Вечерня, по време на която бе изнесена Светата Плащаница. Тя се изнася веднъж в годината – на Разпети Петък. Върху Плащаницата е изобразено мъртвото тяло на Иисус Христос. В древност с плащаница са повивани всички починали. Самият Иисус Христос също е бил повит в плащаница и след това тялото Му е било погребано в нов гроб, изсечен в скала.
 
Светата Плащаница се поставя в средата на храма за поклонение от вярващите. Поклонението се извършва днес през целия ден, като вярващите носят цветя и ги поставят върху плащаницата, така както се поставят, когато се отиде при починал. Върху Плащаницата са сложени кръст и Евангелие, пред които вярващите също се покланят и ги целуват за благословение, както и Плащаницата. Познатото сред хората “минаване под масата” на този ден, всъщност е минаване под Плащаницата Христова, с което изразяваме нашето преклонение пред подвига на Иисус Христос и пред спасителното Му дело. Плащаницата остава в средата на храма до специалното богослужение, което се отслужва тази вечер – Опело Христово. Във врачанските храмове то ще започне в 19 ч., като Врачанският митрополит Григорий ще оглави богослужбата в църквата “Св. Николай Мирликийски”, която се намира на площад “Христо Ботев”.

След Опелото Христово Плащаницата се изнася извън храма и с нея се извършва литийно шествие около църквата, т.нар. “обикаляне около църквата”. След това свещениците я издигат пред входа на храма, а всички вярващи минават под нея, като й се покланят и я целуват. После Плащаницата се прибира в светия олтар на църквата и там остава до следващия Разпети Петък.

Поклонение пред Светата Плащаница.
Дарик - Враца