Измамничка отива на съд
Измамничка отива на съд / Дарик - архив

Районна прокуратура - Враца внесе в съда обвинителен акт срещу С. Георгиева. Обвиняемата Георгиева била собственик на еднолично дружество, занимаващо се с производство на хляб и закуски. С цел да набави за себе си имотна облага тя е заблудила различни граждани, че ще бъдат подизпълнители по сключени от нея договори за доставка на тестени изделия, като по този начин обвиняемата получила сумата в размер на 11 162 лв.

В началото на 2015 г. Георгиева потърсила С. С. - предприемач от с. Бъркачево, обл. Враца, който имал мелница и доставял брашно на различни фирми. Помолила го да й намери двама производители на хляб и закуски от района на гр. Бяла Слатина с обяснението, че спечелила обществена поръчка, проведена от затвора във Враца. Изискването си за фирми именно от този район обвиняемата обяснила с нежеланието „да се разчува за спечелената голяма поръчка в гр. Враца" и от страх „да не й я вземат конкуренти".

Предложението за подизпълнителна дейност било прието от представители на две фирми, с които на различни дати Георгиева сключила договори. Освен задълженията по тях, касаещи конкретни количества, периодичност и време на доставките, изпълнителите платили на обвиняемата и гаранции - 5500 лв. и 3250 лв., които впоследствие трябвало да им бъдат възстановени.

Поръчките се изпълнявали, съгласно договорените условия, обаче дължимите за тях суми оставали неплатени, като Георгиева изтъквала различни причини, в това число се оправдавала с „липсата на превод от затвора". Обвиняемата държала хлябът да й се доставя в нейната фурна и то през нощта, като не разрешавала да се доставя направо в Затвора във Враца, което било по-лесно и практично.

Междувременно през септември 2015 г., при провеждането на поредна среща между Георгиева и изпълнителя по един от договорите, тя се съгласила да подпише запис на заповед за доставения хляб за сумата от 1300 лв. и за 5500 лв., дадени като гаранция. От своя страна предприемачът повече не потърсил съмнителната бизнес дама, а подал жалба в прокуратура още преди да изтече срокът, посочен в записите на заповед, тъй като в него се е затвърдило подозрението, че е измамен. Към онзи момент мъжът разбрал, че в действителност Георгиева не е доставяла хляб в затвора в гр. Враца и има други измамени от нея търговци.

Независимо от многобройните обещания, давани по телефон и по време на лични срещи, обвиняемата Георгиева до ден днешен продължава да дължи общата сума от 11 162 лв. на двамата предприемачи.

Видно от събраните по делото доказателства - справки от Търговския регистър, сключени договори за подизпълнение, стокови разписки, запис на заповеди, писма от затвора в гр. Враца и Община - Враца, Георгиева нямала сключен договор за доставка на хляб и закуски за нуждите на прехраната на лишените от свобода при затвора във Враца.

Нещо повече, обвиняемата е използвала това основание, за да бъде убедителна и да има формално правно основание да получи парични суми като гаранция за изпълнение, освен доставката на стоки, като го е свързвала с успешното участие на нейното дружество в такава процедура през 2012 г. Обаче независимо, че тогава фирмата й била избрана за доставчик на хляб за затвора в гр. Враца, същата е прекратила изпълнението по него, поради липса на възможност.

Очаква се да започне съдебният процес срещу Георгиева за извършената от нея измама

.