Издигнаха барелеф на Цвятко Бобошевски
Издигнаха барелеф на Цвятко Бобошевски / Снимка: Шанс нюз

Барелеф на Цвятко Бобошевски беше открит днес във Враца. Почетният знак е изработен от скулптура Стафан Стефанов по поръчка на роднините на националния регент и е монтиран на входа на родната му къща. 

Издигнаха барелеф на Цвятко Бобошевски
netinfo

Днес там се помещава аптеката "Узунов и син". За присъстващите магистър фармацевт Иван Узунов, чиято е и инициативата за поставянето на барелефа, разказа.

 "Днес е ден на независимостта и аз ддмирирам решенията на моя дядо за Враца и България, които той е вземал, дори е бил в противовес с някои администратори и политици, с оглед независимите решения", разказа Иван Узунов.

Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1923-1924, 1926-1930) и на правосъдието (1924-1926) в правителствата на Александър Цанков и Андрей Ляпчев. След Деветосептемврийския преврат през 1944 година е назначен за регент на малолетния цар Симеон II.

Цвятко Бобошевски е противоречива личност, според неговите родственици, и според историята. Той е бил човек с френски тип социалистически убеждения, а е работел за истинската демокрация, която не е била в унисон с тази идея.

Бобошевски е френски възпитаник, носител на Ордена на почетния легион.,  Винаги когато се е касаело за въпроси, касаещи Враца, те са били независими. Политически неоцветен. Умира през 1952 година.

Години след това, дъщеря му дарява на врачанска община 63 дка имот за изграждането на старчески дом. Със съжаление Иван Узунов сподели, че цялото дарение, не е отишло по предназначение.

"Къщата с барелефа придоби по-различен вид, завърши речта си Узунов. Сякаш този взор към Враца е, да има малко по-добро бъдеще".

Издигнаха барелеф на Цвятко Бобошевски
netinfo