Старозагорският митрополит Киприян обяви резултатите от епархийските избори във Враца.
Старозагорският митрополит Киприян обяви резултатите от епархийските избори във Враца. / Люба Филипова
Изтече тридневният срок, в който след епархийския избор във Враца, можеше да се подават жалби срещу провеждането му. В законния срок не са постъпили жалби – информират от пресцентъра на Светия Синод. “Изборът премина при добра организация и изряден ред съобразно Устава на БПЦ, така че най-вероятно изборът ще бъде счетен от Светия Синод за валиден” – коментират от там.

Решението за валидността на епархийския избор във Враца ще бъде взето на заседание на Светия Синод, което ще се проведе в тази събота. На него ще се изслуша докладът на Старозагорския митрополит Киприян - наместника на овдовялата епархия - и ще се разгледа документацията по проведения на 5 март епархийски избор във Враца. На този избор епархийските избиратели от осемте посочени от Синода епископи предпочетоха с най-много гласове браницкия епископ Григорий (получил 18 гласа) и агатополския епископ Йеротей (14 гласа).

В случай, че епархийският избор бъде определен като законен, в тази неделя 12 март, Светият Синод между двамата епископи ще избере новия врачански митрополит. Гласуването ще стане в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" след света литургия, която ще започне в 9 часа.

Източник: пресцентър на Светия Синод