Иван Аспарухов участва в Европейската среща на регионите и градовете в Атина
Иван Аспарухов участва в Европейската среща на регионите и градовете в Атина / Мирослав Гетов

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов взе участие в 6-ата Европейска среща на високо равнище на регионите и градовете „Местни решения за възстановяване на Европа", която се проведе на 7 и 8 март в гръцката столица Атина. Аспарухов присъства на форума в качеството си на зам.-делегат в Комитета на регионите на Европейския съюз. Целта на срещата на високо равнище бе да се направи преглед на икономическото възстановяване на регионите и градовете, напредъка във връзка със стратегията „Европа 2020" и дебата за бъдещето на ЕС.

Приветствени слова и изказвания при откриването на форума произнесоха председателят на Комитета на регионите Рамон Луис Валкарсел Сисо, президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер и министърът на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос. Акцент в изказванията бе поставен върху усилията на европейско, национално, регионално и местно равнище за създаване на работни места и растеж.

По време на срещата Аспарухов и колегите му от делегацията на България се включиха в семинар на тема: „Инвестиране в икономическото възстановяване и създаване на устойчиви работни места; регионите и градовете в Европа, за да се случи". На него бяха разгледани перспективите и предизвикателствата пред Европа за изход от кризата и как регионите и градовете могат да допринесат за възстановяване на работни места. Комитетът на регионите представи своите виждания за това как регионите и градовете да бъдат включени по-добре в Стратегията за устойчив растеж и работни места.

Иван Аспарухов участва в Европейската среща на регионите и градовете в Атина
netinfo

Нашите представители участваха и в пленарна сесия на Комитета на регионите „Дебат за бъдещето на Европа", организиран във връзка с предстоящите Избори за Европейски парламент (22 - 25 май 2014 г.). В дебата се включиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и министър-председателят на Гърция Андонис Самарас.
Междувременно Иван Аспарухов отново бе избран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Това стана на XXVI Общо събрание на НСОРБ, което се проведе в София. Аспарухов бе в ръководството на сдружението през периода 2004 - 2007 и 2008 - 2011 г.