Иван Аспарухов: Когато се научиш да решаваш малките неща неминуемо ще успееш и в големите
Иван Аспарухов: Когато се научиш да решаваш малките неща неминуемо ще успееш и в големите / Дарик Враца - арихв
Иван Аспарухов: Когато се научиш да решаваш малките неща неминуеми ще успееш и в големите
75270
Иван Аспарухов: Когато се научиш да решаваш малките неща неминуеми ще успееш и в големите
  • Иван Аспарухов: Когато се научиш да решаваш малките неща неминуеми ще успееш и в големите

Интервю с водача на листата на АБВ за врачанско Иван Аспарухов.

- Как оценявате кампанията?

Кампанията беше изключително толерантна от наша страна, не сме упреквали никой, не сме търсили зависимости от никой, застанахме с лицето и делата си от лидера на АБВ до последният в листите. Ние сме единствената партия, която каза, че сме за президентска република, защото модела, който сега се развива е безплоден за държавата. След като населението става все по-бедно и по-бедно, след като регулаторите не работят, след като кой както си иска от политически сили вдига и сваля цената на тока, всеки политически назначава и уволнява - нещо не е както трябва!

- Хората дали възприеха идеята за президентска република?

Те най-вероятно си представят руският вариант на президентска република. А ние смятаме, че трябва да се раздели изпълнителната от законодателната власт. В крайна сметка някой трябва да носи отговорност в тази държава. Какво означава, че най-висшият орган в България - Народното събрание има най-нисък рейтинг! Този орган с най-нисък рейтинг назначава министър-председател и кабинет с министри, които ги предлагат политически партии.

Значи нито Народното събрание, нищо, че е легитимен орган, може да прави това, защото не може да носи отговорност, нито политическите партии , които предлагат изпълнителната част като министри и всички останали са легитимната част от обществото. Каквито са ни партиите - такова ни е Народното събрание - безпринципно, без правила... Аз съм 4 мандата избиран за кмет - такова чудо, такова самоубийство в партиите не съм виждал!

Какво значи да си в една листа, но едните да работят за № 2, едните за № 3, а другите за № 4! Какво значи водачът на листата да казва „с № 1 в кръгчето"! Какво представлява това?! И това е един отбор от една партия! Те сега по време на кампания са един срещу друг, как могат да бъдат една парламентарна група после?

- Но това е заложено в закона, който дава право на всеки да го прави.

В закона е дадено право на избирателя, а не на този, който е подреден в лисата да агитира за себе си. Защото има листа, има отбор, има партия, която предлага пропорционална, а не мажоритарна листа.

За това сме за мажоритарни избори. Това ни е второто искане - за промяна на изборната система. Хайде нека да излязат всички с лицето си, с делата си... 25 години, колко депутати се изредиха във врачанско - ако могат да си изброят резултатите тук - да ги покажат! Защо всеки казва „ще" - „ще инвестираме в Северозапада", „ще осигурим".. Чакайте бе, вие бяхте по 7-8 години, други по 16 години депутати. Покажете един мост, покажете едно работно място намерено не по партийна линия..
Затова трябва да се разчупи този политически модел , той е безплоден, трябва нов морал в политиката.

Плюс това някой дава ли си сметка колко субсидии получават партиите. Само ние сме записали в програмата си - 3 пъти орязване на парите за партиите. 120 млн.лв. се дават на партиите. Една политическа сила получава 52 млн.лева субсидия, само една разполага с такъв ресурс. А общия финансов ресурс за капиталовите вложения на всичките 264 общини не превишава този ресурс. Прибавете всички останали партии, прибавете моя рокаджийски приятел Светльо Витков, който също получава субсидия заради преминаването на 1 % бариера - да е направил някой рок-концерт с тези субсидии?

Ако не се намалят субсидиите, другият вариант е да влезе Сметната палата и да попита какво е направено с тези пари. Защото това са парите на народа. Не може всички бюджетни организации да се проверяват по два пъти в годината, защото това е държавен ресурс. Ресурс, който е събран от хората като данъци и даден на политическите партии за политическа работа да се използва за какво - да ги държат във влогове, по банки, да подаряваме телевизори в пенсионерски клубове, да носим 20 хил. лв. в Мизия на ръка...За това ли? На човека му трябва къща, не пари. Идва зима, той на парите не може да легне.

Да попитаме къде е клуба на политическа парти „Х" в Краводер, къде е в Осен, къде е в Руска бяла в Нефела..Тези пари трябва да се дават за клубове, за оборудване, за политическа дейност.

Затова всичкият публичен ресурс, който събира държавата трябва да бъде под ударите на закона и да се проверява от Сметната палата.

Ще отидем и по-далеч. Истинската власт е местната власт. Какво право имат да издигат мажоритарни кандидати, като нямат политическа дейност в населеното място?...
Моята първа задача ще е да снема тези определения, които се поставят пред нашия любим Северозапад. От 20 години насам чувам само „изостаналият Северозапад", „бедния район", „северозападналия", „мизерния, безработния Северозапад"..

И ние всички търпим тази титла. Който се упражнява на тази тема да си запази епитетите за себе си и да каже какво е направил за да не е така. И в крайна сметка трябва да разберем, че за една община, един район, по-важно е състоянието на духа и че с действията си може да се направи така, че да се повдигне самочувствието на определен човек.

Няма да забравя, когато „Локомотив" Мездра играеше в „А" група. Тогава кметът на Разград ми казваше - „За какво ми е да се занимавам с този футбол.." Викам му „Денчо, ще разбереш, но след години.." Сега се виждахме наскоро и той сподели „Ванка, същата е безработицата, същото е състоянието на хората, но целият ни град е усмихнат! Целият град е със самочувствие!" Това само по себе си предполага към растеж, това само по-себе си предполага към позитивизъм! Само с позитивен човек може да се свърши работа.

Ние насаждаме дълго време негативизъм, насаждаме вражда между хората, насаждаме неправилно противопоставяне... Стигнахме до там - двете най-големи партии да позволят да се купуват гласове от трета партия...Стигнахме до там, да научаваме от органите на властта, че нямат „гръб" , за да се справят с тази задача. Поразпитайте и в полицейското и в прокуратурата - дали има задържани за купуване на гласове, защото аз знам, че има но не се оповестяват. Органите работят, но никой не оповестява, защото било предизборна кампания! Какво като е кампания, хвани го този пройдоха, който купува гласове и като е прибран го съобщи на населението. И тази политическа партия да бъде заклеймена! ...

И понеже много ми задават този въпрос - АБВ е левият бряг на реката и там ще остане. Задачата на АБВ е да укрепи този бряг. И другата ни задача е да бъдем онзи подводен камък, но не за да могат големите политически партии да дишат над водата, а който желае - да направи сериозен устой на този камък и да се направи онзи необходим мост между егото на политическите сили и най-накрая да започнат да се решават най-важните проблеми за живота на обикновения човек. Не за България. България е най-старата държава в Европа, всеки под егидата, че мисли за България прави 300 щуротии. Важното е какво ще направиш за обикновения човек. Когато се научиш да решаваш малките неща неминуемо ще успееш и в големите.

Много хора от политиците станаха на втория ден депутати и като депутати работят в Парламента. А ние упрекваме децата в учебните заведения, че неучат български! Нашият народен представител ставал депутат...Българският език е най-красноречивия от всички 28 членки на ЕС. И като обърнем думите „народен представител" се разбира какъв е ангажимента - представител на народа. Който не е обърнал тези думи и не ги е осъзнал - да отива в политическото минало моментално.

Основната му задача трябва да е това - какво ще допринесе за родния край, за тези хора които са го избрали, този народ очаква от теб. Правил съм го 16 години, сега ще се разшири малко ареала на действие. Но не обещавам милиарди за Северозапада, защото 10 години ги обещават и в крайна сметка нищо не се случва. Но това, което мога да обещая, е че няма да пожаля ден и нощ за работа. Пък и делата ще го покажат.

Цялото интервю с Иван Аспарухов може да чуете в прикачения файл.

За КП АБВ се гласува с № 14 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.