Искат задълбочаване на сътрудничеството между Видин и Зайчар
Искат задълбочаване на сътрудничеството между Видин и Зайчар / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин и началникът на сръбския окръг Зайчар обсъдиха перспективите за сътрудничество между двата съседни региона, с цел по-динамично им развитие. Срещата между инж. Кръстьо Спасов и Владан Паунович се проведе в Зайчар, в нея участваха и Боряна Мургина, главен секретар на Областна администрация - Видин, Детелин Димитров, съветник в посолството на България в Сърбия и Владан Йеремич, ръководител на Регионалната агенция за развитие на Източна Сърбия (РАРИС).

„Имаме общи географски, исторически и културни връзки, но не се възползваме достатъчно от този огромен потенциал", каза началникът на окръг Зайчар. Той акцентира върху природните дадености на двете страни, съчетаващи възможностите за туризъм на планина и море. „Със съвместни усилия можем да осъществим много проекти за стимулиране на бизнеса и привличането на инвестиции", подчерта г-н Паунович.

Инж. Кръстьо Спасов представи проекта за новия граничен контролно - пропускателен пункт на българо - сръбската граница при Салаш - Ново Корито. Той изрази задоволството си от напредъка на проекта, подготовката за който стартира в предишния му мандат като областен управител на Видин в периода 2005-2009 г. Надявам се 5-киломеровия път на българска територия до пункта да стане готов до средата на 2014 г., когато за пореден път ще се проведе международния събор на границата при прохода „Кадъ боаз", каза инж. Кръстьо Спасов. Той подчерта ангажираността с проекта на председателя на българския парламент Михаил Миков.

Областният управител на Видин и началникът на окръг Зайчар се договориха да активизират съвместната си работа чрез привличането на по-широк кръг от професионални и граждански организации от двата региона. По предложение на инж. Кръстьо Спасов следващата среща ще се проведе на експертно ниво по конкретни теми и проекти от трансграничното сътрудничество.

Основните области на развитие, по които ще се работи, са туризъм, инфраструктура, околна среда и селско стопанство.
Областният управител на Видин беше на двудневно посещение в Зайчар по повод провеждането на заключителна конференция по проект „Стара планина - нова мрежа". Областна администрация - Видин е партньор по проекта на Факултета по мениджмънт в Зайчар и РАРИС.