Инвестирани са над 502 милиона лева в Северозапада
Инвестирани са над 502 милиона лева в Северозапада / Дарик - архив

Само в последните няколко години инвестираните средства във Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч са 502 милиона лева. Това подчерта днес министър Василева при посещението си във Враца. „Това е инвестиция в изграждането на базисна инфраструктура. Инвестиция, която спомага не само създаването на предпоставка за по-добър стандарт на живот на хората, но и стимулира привличането на инвестиции и създаването на по-добра бизнес среда“ – коментира тя.

Министърът бе във Враца по повод организирания информационен ден за възможностите за кандидатстване на местните администрации от Северозапада пред трите финансови инструмента, които се управляват от МОСВ. Това са Оперативната програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и Националния доверителен екофонд. В срещата взеха участие областни управители и кметове на населени места от Северозападния район за планиране. Гостите бяха приветствани от кмета на Враца Калин Каменов и областния управител Малина Николова.

На територията на Северозападна България са реализирани 83 проекта, каза още министър Василева. Проектите по Оперативната програма „Околна среда“ са 64, тези, които са с подкрепата на ПУДООС са 12, а със средства от Националния доверителен екофонд – 7.

В този регион е изградена 352 км водопроводна и канализационна мрежа, 11 пречиствателни станции за отпадъчни води, които обслужват 65 000 жители и четири регионални системи за управление на отпадъците.

През тази година на разположение на общините за финансиране на проекти са 1 милиард 350 милиона лева.

Повече по темата ще чуете утре след 10 ч. в програмата „Дарик Северозапад“.