Росен Живков
Росен Живков / личен архив
Росен Живокв
94894
Росен Живокв
  • Росен Живокв
Във Видин е в ход процедура по изграждането на интермодален терминал, съобщи народният представител от Обединени патриоти Росен Живков. „Проект за такъв терминал се подготвя още от преди години, докато бях в борда на директорите на Свободна икономическа зона Видин. Така, че имаше опити от държавата, но бизнесът реагира по-бързо и адекватно.“ Настоящата инвестиция ще е от австрийската транспортна компания LKW Walter, която оперирана територията на цяла Европа, а от 5 години – и в съседна Румъния.

Намерението е на мястото да се комбинира сухопътен и железопътен транспорт.  Съоръжението ще се изгради на терена на бившето предприятие СОМАТ Видин. „Има съдействие от страна на общината, от областната управа и от нас, като народни представители, а и от останалите държавни институции“, обясни Живков.  Предстои лицензиране и сертифициране на инвеститора от страна на Българската агенция за инвестиции и Министерството на икономиката.

Срещата за представяне на терминала
личен архив

Според Живков в следващите от 3 до 6 месеца се очаква да стартират дейностите по изграждането на терминала, необходимо е и да се рехабилитира и един участък от 3 км от жп линията.
 
 Проектът за терминала е част от по-голямата идея на "Аутомотив клъстер България" за развитие на автомобилен парк във Видин. Целта е привличането на нови инвеститори от сектора, съобщава и в.“Капитал“, който цитира изпълнителният директор на "Ауто клъстер България" Любомир Станиславов. "Терминалът ще е гаранция, че който започне да произвежда там, ще може да има навременни доставки на суровини и готови продукти".

Това е и причината да се избере точно Видин за новия терминал, тъй като градът се намира в близост до Румъния и Сърбия, от където също могат да се правят доставки от производители на различни части.
"За да има автомобилно производство, трябва да има добра екосистема от около 300 доставчици, а в България те са 120", каза Станиславов.