Информация за водачите на МПС с газова уредба
Информация за водачите на МПС с газова уредба / DarikNews.bg

На гражданите, монтирали газови уредби на автомобилите си преди 2 март 2014 година, не се налага подмяна на свидетелството за регистрация на МПС. Те няма да бъдат санкционирани от органите на пътна полиция за направено изменение в конструкцията на превозното средство, съобщиха от ОД на МВР Монтана. Новите изисквания, които влизат в сила след 2 март 2014 година, касаят само гражданите, които тепърва ще оборудват автомобилите си с газова уредба след тази дата.

Гражданите, на които не е отразена газовата уредба в талона за регистрация на превозното средство, да съхраняват документите за монтажа на уредбата и при извършване на последваща пререгистрация на автомобила да ги предоставят за отразяване в талона.

Проверката на монтирана газова уредба е част от проверката на цялото МПС по време на периодичния технически преглед.


От 02.03.2014г. влизат в сила текстове от Наредба №Н-3/18.02.2013г. на МТИТС, регламентиращи изискването моторните превозни средства, на които се поставя газова уредба, освен протокол за монтажа й, да имат и протокол от техническа служба, удостоверяващ, че монтажът е извършен правилно.

Както е известно, съгласно досега действащата Наредба № I-45/2000 г., при промяна на техническите характеристики на пътно-превозно средство, се извършва промяна в регистрацията на базата на посочените необходими документи, които собственикът представя. От миналата година прегледът на газова уредба е част от годишния технически преглед на превозното средство. И в момента всеки собственик на МПС с газова уредба може да се яви в пунктовете на пътна полиция и след представяне на паспорт, протокол или други документи, удостоверяващи монтажа на уредбата, да поиска промяна в регистрацията. 

И след 02 март 2014 г. ще продължи обслужването на собственици на МПС с монтирани газови уредби, тъй като пътните превозни средства, на които са били поставени такива уредби, са преминавали на периодичен преглед за техническа изправност. По силата на този факт не би следвало спрямо собствениците на тези моторни превозни средства да се прилагат санкции съгласно разпоредбите на ЗАНН. 

В отделите на  ”Пътна полиция” е създадена необходимата организация  за обслужването на гражданите.