И с помощи парите за лечение на инвалидите не стигат
И с помощи парите за лечение на инвалидите не стигат / DarikNews.bg -архив

Все по-малко хора с увреждания от врачанско успяват да се лекуват в балнеосанаториуми, съобщиха от Областна дирекция „Социално подпомагане" Враца. За деветмесечието добавки за рехабилитация и балнеолечение са ползвали 165 човека, при 186 за същия период на  2011 г., което прави намаление от 11,3 %.

Анализът на статистическите данни сочи, че хората, имащи право и ползващи месечни добавки за рехабилитация, и балнеолечение с всяко тримесечие стават все по-малко. „Това показва, че все повече хора нямат възможност, въпреки заболяванията си, да се лекуват в балнеосанаториуми поради факта, че ще изразходват и допълнително лични средства, което не е по техните финансови възможности.

Освен това някои от придружителите на лицата биват отказвани от този вид интеграционна добавка, поради некоректно представени фактури от санаториумите, където във фактурите на придружителите се изписват процедури за лечение, на което нямат право", коментира Димитрийка Цанова, директор на „Социално подпомагане" Враца.

За изминалото деветмесечие помощи по Закона за интеграция на хора с увреждания са отпуснати на 19 313 човека. Те са получили общо 3 746 438 лв. Най-голяма е сумата за транспортни услуги - 1 575 591 лв. От тези пари са се възползвали почти всички инвалиди - 19 290. Следват добавките за диетично хранене и лекарствени средства получени от 14 998 човека, като сумата е 1 227 727 лв., за телекомуникационни услуги - 4 795 подпомогнати с общо 514 787 лв.

Голям брой от лицата с увреждане ползват по 2-3 добавки едновременно в зависимост от заболяванията си и степента на увреждане, коментират още от дирекция „Социално подпомагане".