И петгодишните тръгват на предучилищна във Враца
И петгодишните тръгват на предучилищна във Враца / снимка: DarikNews

Задължителна предучилищна подготовка за децата, навършили петгодишна възраст ще бъде въведена в Община Враца. Това реши на днешното си редовно заседание Общинският съвет.

От новата учебна 2010/2011 година Министерството на образоването, младежта и науката започва да реализира проект за поетапното въвеждане на тази форма на обучение в общини, които разполагат с материално-техническа база и имат готовност за това.

При промяната обаче се запазва правото на родителите да избират дали да се възползват от този вариант. Целта на нововъведението е да се помогне развитието на децата и да се подобри психическото и физическото им здраве.

От друга страна въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за децата, навършили петгодишна възраст ще помогне да бъдат адаптирани и интегрирани в обществото децата, скитащи по улиците или живеещи в изолация, ще допринесе до намаляване на функционалната неграмотност на младото поколение.

Община Враца разполага с необходимата материално -техническа база, има готовност и може да се включи в поетапното въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за децата, навършили петгодишна възраст. Разходите за обучението им ще  се поемат от държавата .