И аз имам семейство
И аз имам семейство / Община Враца

Проектът на община Враца "И аз имам семейство" и екипът, който ще го реализира, бяха представени на работна среща в общината, ръководена от зам.кметът Светозар Луканов. Всяко година 2 000 деца се настаняват в институции, поради липса на алтернатива. Средно около 1000 деца се настаняват в домовете за медико- социални грижи  директно от родилно отделение. Общият брой на малчуганите, които се отглеждат в специализирани институции към 31-ви декември 2010г. е 5 695  / 2 778 в Домове за деца, лишени от родителска грижа, 871 деца и младежи от Домовете за деца с увреждания и 2 046 деца в Домовете за медико- социални грижи за деца/.

В контекста на това, приемната грижа е ключова важна социална услуга, тъй като само тя предоставя изцяло модел на семейна грижа, което е от изключително значение за правилното развитие на детето. Дейностите в проектната инициатива са насочени основно към развитие  на услугата „Приемна грижа" като инструмент за превенция на настаняването в специализирана институция на децата и нарастване броя на приемните семейства.

След проведен конкурс  в Община Враца  е   назначен  екип  по приемна грижа от  двама специалисти с опит в сферата на предоставяне на социални услуги. С избраните приемни родители ще бъдат сключени трудови договори, като средствата за възнаграждения на професионалните приемни семейства, са определени в процент от минималната работна заплата за страната и съобразно броя на  настанените деца, както следва:

на приемен родител с едно дете -130% от МРЗ ; с две деца - 140%, с три деца - 150%от МРЗ.

 Съвместно с отдел „Закрила на детето" ще бъде определен и ще бъде  предоставен на приемните семейства месечен бюджет за отглеждане на настаненото дете.

С реализирането на проекта ще бъде осигурена възможност децата да живеят в семейна среда и ще имат достъп до пакет от необходими услуги, съобразно техните потребности .

 

В рамките на „И аз имам семейство" ще бъде разработен единен финансов стандарт за услугата „Приемна грижа". Проектът работи по схемата „Приеми ме". Общата му стойност е 15 млн. лв., отпусната като безвъзмездна финансова помощ за цяла България. Целта е да има одобрени 500 приемни семейства и 600 деца. Целевата група обхваща деца от 1 до 3 годишна възраст. Има одобрени 82 общини. За област Враца общините са Враца, Бяла Слатина и Община Козлодуй.