Хърватската публика хареса врачанската „Тобелия
Хърватската публика хареса врачанската „Тобелия / ДКТ Враца

Врачанският театър се завърна от турне в Хърватия, където предизвика интереса на домакините и на участващите във фестивала в град Вировитица местни и чуждестранни актьори. Нашата трупа представи своята постановка „Тобелия" от Любомир Джуркович, която през последните месеци по-често се играе зад граница, отколкото във Враца или в България.

„Местният театрален фестивал е с много събития - по данни на неговия директор във фестивала са включени над 120 прояви. Театърът във Вировитица е малък, но изключително кокетен и модерен. Публиката, която дойде да ни гледа, беше театрална публика с усещане и разбиране за истинския театър", разказа актрисата Камелия Лишковска, една от трите дами, които играят в спектакъла заедно с Йоана Поповска и Росица Огнянова.

Лишковска допълни и преки впечатления за представлението: „Салонът беше пълен, а публиката разбра и прие радушно представлението ни, музиката, играта ни... Това се разбра от реакциите им по време на спектакъла. След финала пък дълго не ни пуснаха да си тръгваме. Дълго ни аплодираха".
При участието си в Хърватия актьорите от Враца впечатлили директора на театъра от босненския град Тузла, който проявил интерес от възможността трупата да се изяви и на тяхната сцена.

Форматът на театралния фестивал във Вировитица е интересен с това, че той се провежда през 4-те уикенда на месеца. Срещите с публиката пък завършват по оригинален начин на оценяване. Всеки, който е видял представлението, може да гласува за него, твърди Камелия Лишковска:
„Това е тяхна традиция - след излизане от представлението публиката гласува с билетите си, на които пише оценката си за спектакъла и пуска в специално изработена урна. При максимална оценка 5.00, ние бяхме оценени с 4.90, което е почти максимумът".

Хърватската публика хареса врачанската Тобелия
netinfo

„Тобелия" е копродукция на ДКТ-Враца с фестивал „Ex Ponto" в Любляна, Словения и Малдрамски театър от Битола, Македония. Негов режисьор е словенецът Ник Апър, а автор на текста е черногорецът Любомир Джуркович. Досега творбата е обиколила и получила признанието на фестивали в Любляна, Словения, на 3 фестивала в Македония - в Струмица, Скопие и Битоля, в столицата на Черна гора - Подгорица, на два фестивала в Румъния - в столицата Букурещ и в Питещ, както и в България. Врачанските актьори обаче вече се стягат за още международни гастроли, твърди Камелия Лишковска:

„Предстоят още няколко интересни фестивала, на които се надяваме да можем да участваме. Става дума за турне отново в Хърватия, както и пътуване с участие в Италия".