Хигиената в училищата - на ниво
Хигиената в училищата - на ниво / Дарик Враца

Почти всички учебни заведения на територията на област Враца са изпълнили предписанията на РЗИ за началото на учебната година, съобщиха от здравната инспекция. В края на миналата учебна година са извършени 78 проверки, завършили с 27 предписания. Направените през последните дни последващи проверки сочат, че само 3 от училищата няма да могат да изпълнят всички предписанията до 15 септември.

Най-често предписваните мероприятия за привеждане на учебните заведения в съответствие със здравните изисквания са: боядисване на стени, цокли, тавани, подове в класни стаи; боядисване на стени в коридори, тоалетни, умивални; ремонт на чинове, маси столове; ремонт по ВиК инсталации; ремонт на физкултурен салон; подмяна на подови покрития, изгорели и амортизирани осветителни тела.

Проверките са установили, че в голяма част от училищата в предходните години са изпълнявани основни ремонти по регионални програми и базите не се нуждаят от такива, а в останалите се извършват частични текущи ремонти - отстраняване на течове от покриви, профилактика и ремонт на ВиК инсталации, опресняване маркировка на спортни площадки, основно хигиенизиране. Навсякъде са осигурени необходимите количества миещи и дезинфекциращи препарати.

Учебните заведения, подлежащи на контрол в областта са  76. От тях 9 са държавни и 67 общински.