Хайтов откри жътвата в Манастирище
Хайтов откри жътвата в Манастирище / ЗНС Враца

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз за област Враца Явор Хайтов и председателят на ЗНС Румен Йончев откриха жътвата край врачанското село Манастирище. Двамата пристигнаха по покана на земеделския производител Георги Георгиев, който обработва над 3 000 декара площи в региона.

Младежи и девойки от местното читалище „Светлина", предвождани от секретаря на културното средище Пенка Кръстева, пресъздадоха традиционен ритуал по зажънване на първия сноп и създадоха празнична атмосфера. След това Хайтов помогна на Йончев да подкара комбайн, с който лидерът на ЗНС направи първия курс в нивата.
„Благодарим за поканата и удоволствието да сме сега сред вас. Надяваме се с работата си в парламента да сме помогнали на повече хора да осъзнаят, че тук са хлябът и истината, тук има работа и пари, с които могат да издържат семействата си. България е била земеделска страна и благодарение на земеделието може да се върне отново сред водещите икономики в Европа", заяви лидерът на ЗНС Румен Йончев.

Хайтов откри жътвата в Манастирище
netinfo

„С радост се отзовавам на всички покани на земеделските производители от Врачанско, а и от цялата страна, защото вярвам, че те имат нужда от подкрепа за реализацията на своя труден бизнес. Не спирам да обръщам внимание на държавната власт към земеделските производители от нашия край. Няколко пъти бях и при г-н Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", с когото разговарях за подпомагане на проекти на местни производители", коментира Явор Хайтов.

Заместник-председателят на парламента обаче обърна внимание и на една опасна тентенция от последните дни: „Не ми е приятно, че Врачанският край се дава като пример за посегателства върху земеделските земи и продукцията. В национален мащаб знаят, че няколко хиляди декара в община Оряхово вече са опустошени, няколко десетки декара в община Бяла Слатина също са съсипани. Нито една религия не би позволила подобен вандализъм, какъв човек трябва да си, за да посегнеш на реколтата? Затова ще настоявам полицията да стигне до край и да намери извършителите на тези осъдителни прояви!", коментира още Хайтов.

Хайтов откри жътвата в Манастирище
netinfo

Ритуалът по откриван на жътвата край с. Манастирище предизвика огромен интерес у местните хора, а край пътя в магарешка каручка да гледат събитието бяха спрели и чужденци. Ник Брукс от Англия, който живее в близкото село Рогозен, беше довел и приятелката си Джеси Хейл да погледа церемонията. Той обеща догодина да се включи в традиционния ритуал.

След зажънването домакинът Георги Георгиев събра гостите си на отрупани с мезета инапитки маси. Духов оркестър повдигаше настроението, а по-късно край масите се извиха и хора.

Хайтов откри жътвата в Манастирище
netinfo