Градушка разруши покривите на цяло село
Градушка разруши покривите на цяло село / Снимка: Областна администрация Видин

Няколко села във Видинско пострадаха при силна буря, придружена с градушка вчера. Областният управител на Видин Пламен Стефанов извърши обиколка на селата в община Ружинци, които пострадаха в района.

Той посети село Бело поле, където природното бедствие е нанесло най-големи щети. Частично или напълно разрушени са покривите на повечето от 650-те къщи в селото. Засегнати са сградите на кметството, здравната служба, детската градина и училището. 

В Бело поле живеят около 380 човека. Няма пострадали хора, с изключение на една жена, за която се твърди, че е със счупена ръка.  Няма данни за нанесени щети върху земеделски земи.   

Градушка разруши покривите на цяло село
netinfo

Тази сутрин бяха отстранени повредите в електрозахранването, което до обед бе възстановено. Водоподаването и телефонните комуникации не са прекъсвани. 

На заседание на общинския кризисен щаб в Ружинци, областният управител поиска да бъде изготвена точна справка за броя на пострадалите къщи и домакинства. Пламен Стефанов разпореди, в случай, че има останали без подслон хора, те да бъдат настанени в сградата на кметство Бело поле, която не е засегната тежко от бедствието.

Градушка разруши покривите на цяло село
netinfo

Взето бе решение да се сформира комисия, която да установи размера на нанесените от градушката материални щети. Ще се търсят възможности за възстановяване на общинските сгради. Според областния управител трудно решим ще е въпроса с обезщетяването на частните собственици, повечето от които не са застраховали имотите си.

 „Хората няма да бъдат оставени без подкрепа и с помощта на компетентните държавни институции ще се направи всичко необходимо, за да се опази техния живот, здраве и имущество", заяви Пламен Стефанов.