Гимназисти от Монтана стават евродепутати за 1 ден
Гимназисти от Монтана стават евродепутати за 1 ден / Дарик Враца - архив
Гимназисти от Монтана стават евродепутати за 1 ден
69756
Гимназисти от Монтана стават евродепутати за 1 ден
  • Гимназисти от Монтана стават евродепутати за 1 ден

Ученици от Природо-математическата гимназия в Монтана заминават за Страсбург от 26-ти януари до 2 февруари, където заедно с други свой връстници ще влязат в ролята на евродепутати за един ден. Отборът на ПМГ заслужи участието след като спечели регионално състезание „Евроскола" в края на миналата година във Враца.

24-те ученици от 10 и 11 клас са подготвени от Марияна Стефанова - преподавател по география и ръководител на клуб "Европа" на ПМГ - Монтана.
Преди заминаването момичетата и момчетата бяха на среща с кмета на общината Златко Живков, който е член на Комитета на регионите в Брюксел вече 8 години. „България е страна, в която 65 на сто от инвестициите са по европейски програми, обясни Живков.

Гимназистите от Монтана ще бъдат депутати в рамките на Младежкия европейски парламент, заедно с още 470 европейски ученици. Когато пристигнат в Страсбург те ще станат част от многоезичните работни групи, ще участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания". Разискванията ще се водят основно на френски и английски.

Денят на "Евроскола" преминава по следния начин:
• На първото заседание посоченият от всеки клас говорител е поканен да го представи на език, различен от майчиния му.
• Всеки клас се разделя на пет групи, като всеки ученик участва в не повече от една група. Участниците в групите обсъждат актуални европейски въпроси.
• В края на деня всеки участник получава сертификат за участието си, подписан от Председателя на ЕП.