Германските занаятчии споделят опит във Враца
Германските занаятчии споделят опит във Враца / Дарик Враца

Германският опит в професионалното обучение показаха днес във Враца представители на Занаятчийската камара в Германия. Тук бяха Волф-Харалд Крюгер, президент на камарата и Уве Хопе, главен изпълнителен директор на Занаятчийската камара Франкфурт на Одер. Домакин на срещата бе зам.областният управител Борислав Банчев, присъстваха и представители на бизнеса от Враца.

Според Волф-Харалд Крюгер успехът на занаятчийството в Германия се дължи на двойното образование. Това означава, че дадено предприятие обучава чирак като му показва всички тънкости на занаята, след което го наемат на постоянна работа. „Годишно даваме препитание на над 5 000 чирака“, каза той. Уве Хопе, поясни и показа видео материал, за това в какви занаяти и в каква обстановка се обучават учениците в Германия.

Германските занаятчии споделят опит във Враца
netinfo

Г-н Хопе сподели, че след три години професионално обучение, предприятията наемат вече добре обучените специалисти, с което им се връщат инвестициите вложени в този процес. В Германия има 130 занаятчийски професии. Участниците в срещата от българска страна изразиха надежда за успешно бъдещо сътрудничество, като подкрепа в процеса от страна на областната управа обеща и Б.Банчев.

Основната цел на днешната инициатива бе създаване на трайни транснационални контакти и обмяна на опит между двете страни.