Германският посланик празнува в Монтана
Германският посланик празнува в Монтана / netinfo
Посланикът на Германия Михаел Гайер ще посети днес Монтана по повод Националния празник на страната си 3 октомври. Проявата се провежда под надслов “Ден на Германия в Монтана”. Посланик Гайер ще разгледа експозициите на Регионалния исторически музей, Лапидариума и художествената галерия “Кирил Петров”. Публичните изяви на германския посланик стартират с визита в гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан”. Това е и главната причина градът да бъде избран за домакин на празника, тъй като една от най-добрите езикови гимназии в България е в Монтана. Тази година честването е по-специално, защото се отбелязват 15 години от обединението на Германската демократична република и Федерална република Германия.

Посланик Гайер ще дари художествена и специализирана литература на регионална библиотека “Гео Милев”. Институцията има дългогодишно ползотворно сътрудничество с Гьоте Институт – София. Благодарение на това във фондовете й са постъпили 1170 книги, аудиокасети, компакт-дискове. Тя е била домакин на 4 изложби, театрална постановка, семинари и празнични чествания, свързани с Германия. В регионалната библиотека от 8 г. функционира Информационно-методичен център на Гьоте Институт. Това е причина и заместник-директорът му д-р Буркхард Исел да бъде гост на събитието.

Немско дарение получи наскоро и Дневния център за деца и младежи с умствени увреждания, който също ще бъде посетен от Посланик Гайер в рамките на програмата му днес.

Визитата на Негово Превъзходителство ще продължи в късния следобед с делова среща в Българо-германски инвестиционен център в Монтана, където ще го посрещане и г-жа Юлия Шюлер – регионален представител за България на Програмата “Сеньор Експертен Сервиз”.

Господин Гайер ще присъства и на презентация на Германо-българската индустриално-търговска камара. На въпроси на бизнесмените, поканени на представянето, ще отговаря и д-р Митко Василев – директор на камарата.

Паралелно с посещението на г-н Гайер ще има и богата програма от културни събития в рамките на Деня на Германия в Монтана. В нея участва и ръководителят на отдел “Култура и преса” в немското посолство в София д-р Фердинанд фон Вайе.

Д-р Вайе ще открие изложбата “Добър ден - тук говори Европа” във фоайето на Регионална библиотека “Гео Милев”. Библиотеката ще бъде домакин и на викторината “Познавате ли Германия?” и състезанието по подреждане на пъзели. За участниците са предвидени атрактивни награди, които ще бъдат връчени на победителите от Юлия Пентаня - Гайер - съпруга на Посланика на Германия.

Паралелно с познавателните конкурси в заседателната зала на библиотеката ще тече консултация за следване в Германия с д-р Роше Форноф - лектор от Германската служба за академичен обмен в София. Към нея проявяват интерес почти всички възпитаници на класовете по немски език на ГПЧЕ “Петър Богдан”, както и ученици от ФСГ “Васил Левски”.

За най-малките жители на Монтана е спектакълът на куклен театър “Ако”. Формацията ще представи от 11,30 ч. в залата на Драматичния театър една от най-популярните приказки на Братя Грим “Хензел и Гретел”.

Почитатели на немското кино ще гледат филма “Чудото от Берн”, който започва в 18 ч. в Голяма зала на Общински младежки дом.

По същото време започва и приемът на Посланик Гайер, на който са поканени представители на деловите и бизнес среди, образователните и културните институции в Монтана, чиято професионална дейност е свързана с Германия.