Германска компания строи предприятие във Видин
Германска компания строи предприятие във Видин / Дарик Враца - архив

„Германска компания се готви да разкрие шивашко предприятие скоро във Видин. Дейността му ще стартира в началото на юли със 150 души персонал, а до 5 години ще бъдат разкрити 600 работни места", съобщи областният управител на Видин Момчил Станков вчера в предаването „Пресечна точка" на телевизия „Видин" (ТВВ).
Момчил Станков посочи, че за плановете на немската компания - инвеститор е информиран лично от нейните представители в България. В предприятието й във Видин ще се шият мъжки ризи от престижни марки. В това производство фирмата има над 50-годишен опит.

„Това е най-голямата чуждестранна инвестиция в област Видин през последните години", коментира областният управител. Той изрази надежда, че до края на 2015 г. във Видин ще бъдат разкрити още две нови производства, за които в момента се извършват инвестиционни проучвания. Във връзка с това той посочи, че се извършва проектиране за създаване на индустриална зона на територията на Свободна зона - Видин.

Областният управител отбеляза като приоритет в работата си привличането на инвестиции, които ще развиват индустрията и ще осигуряват трайни работни места в региона. По негова покана в началото на юни във Видин ще пристигне германска бизнес делегация, водена от областния управител на област Ортенау, федерална провинция Баден-Вюртемберг.

„Напредва подготовката на Стратегията за целенасочена подкрепа на Северозападния регион, за която се взе решение през февруари в Монтана на разширен форум с участието на министри, народни представители, областни управител и кметове от Видин, Враца и Монтана", каза в студиото на ТВВ областният управител на Видин. Той съобщи, че отново по инициатива на народните представители проф. Вили Лилков и доц. Борислав Великов, на 25 май ще се проведе среща във Враца, като този път акцентът ще бъде върху развитието на селското стопанство в Северозападния регион.

„По инвестиционна мярка на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са предвидени специални преференции за земеделските производители, които развиват дейност в северозападна община", подчерта областният управител. Той обясни, че кандидат от региона може да получи 16 точки по един проект, което ще е достатъчно за получаване на финансова подкрепа по програмата.

„Фирми, които кандидатстват по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност", също ще получават бонус точки за проектите, които ще реализират в Северозападния регион", подчерта областният управител и допълни, че заслугата за тази преференция е на министъра на икономиката Божидар Лукарски.
От видинския телевизионен екран областният управител на Видин апелира към местната власт, бизнеса и гражданите да кандидатстват активно по процедурите за финансиране на публични и частни проекти по националните и европейските инвестиционни програми.

Момчил Станков призова и сдруженията на собственици да бъдат активни, за да се възползват от безвъзмездната финансова помощ, която държавата осигурява по Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Той обърна специално внимание на облекчените условия за кандидатстване, едно от които е, че не се изисква 100 % съгласие от всички самостоятелни обекти, включени в проект.