Георги Първанов: АБВ няма да участва в коалиция, в която ДПС присъства
Георги Първанов: АБВ няма да участва в коалиция, в която ДПС присъства / Дарик Враца

„Ако АБВ реши някога да влезе в коалиция ще го направи при ясни коалиционни правила, ще попитаме и членовете си дали са съгласни с условията. Но само ако в коалицията не участва ДПС.", обяви във Враца президентът на България 2002-2012 година Георги Първанов. По думите му това е единствената партия, с която АБВ не би се коалирала.

Първанов пристигна за откриване на предизборната кампания на партията и лично обяви имената на водача и втория в листата. „Ако трябва с една дума да представя Иван Аспарухов би казал, че това е Кметът! Това е човекът, който до голяма степен е олицетворение на местната власт...Мисля, че е време г-н Аспарухов, а и тези от неговия ранг да преминат на друго ниво в управлението, особено при този дефицит на кадри, защото те могат и са го доказали", коментира Г.Първанов.
За Славей Григоров обясни, че е човек доказал, че може да бъде и добър мениджър, и добър управленец., че изразява идеите на АБВ - да се търсят решения на проблемите чрез диалог.
Лидерът на ПП АБВ коментира и част от основните акценти в управленската програма на партията. Ключов момент е възраждане на държавността.
‘В противовес на онези, които твърдяха, че не е нужна държава, че тя трябва да бъде нощен пазач, т.е., да стои някъде встрани, да не се занимава с бизнеса, да не се занимава с природните бедствия дори, ако щете. Моята идея е, че трябва да има силна държава., каза Първанов.
АБВ е за президентска република, смесена изборна система със силен мажоритарен вот, пряка демокрация в действие, радикална реформа в съдебната система, сито за партиите, намаляване на партийните субсидии и строг контрол върху тяхното изразходване, въвеждане на минимално почасово заплащане, прилагане на цялостна програма за българското село и т.н. „Предлагаме набор от идеи, които показват друга роля на държавата".
„Благодаря за този държавнически жест да ме поканят за водач на тази листа", обяви на свой ред и Иван Аспарухов. Той обясни мотивите си да приеме предложението - „Множеството от хората в България са ляво мислещи хора. Свидетел съм през тези 4 мандата, които съм имал в местната власт, как през последните години стана все по-трудно да ги убеждаваш да гласуват за БСП. Дълго време се опитвах да направим промени в тази партия, но не успях. В същото време Северозападът е моята болка. Наслушахме се на много думи, обещания, маанета за Северозапада и в крайна сметка - нищо. Трябва да спрем политическата ислямизация на Северозапада", каза още Аспарухов.

Той засегна и различни акценти от управленската програмата на АБВ. Като предложението помощта за общините да е в рамките на съществуващата данъчна тежест от 10 %, а не на базата на нов налог, както предлагат други партии. От АБВ искат реална помощ за инвеститорите, акцент да бъде заетостта, не безработицата; възстановяване на професионалното образование; премахване на дублиращите държавни функции, и др.

„Искаме да направим ефективна държава в която крайният резултат да се измерва. Ще предложим работещи решения и ще бъдем непреодолима сила в новия парламент. Ще се борим за втория мандат във врачанско, защото първият вече сме го реализирали. Искам да сме първа сила във Врачанска област", категоричен бе Иван Аспарухов.

В срещата с обществеността участваха и останалите включени в листата д-р Юлия Кънчева, Преслав Христов, Анатоли Янакиев, Красимир Цветковски, Нина Данева, Даринка Трифонова, Стела Илиева, Светла Илиева и Никодим Петров.