Панаир в Белоградчик
Панаир в Белоградчик / Община Белоградчик
Тазгодишното издание на традиционния фестивал "От Тимок до Искър", датиращ от далечната 1968 г. се проведе под патронажа на Борис Николов - кмет на община Белоградчик. Съорганизатор е Народно читалище "Развитие - 1893г."   За трета поредна година фолклорният фестивал, в който участват основно състави от Северозапада, се проведе в рамките на Белоградчишкия панаир. Заместник кметът Антон Трифонов приветства всички участници и гости. В словото бяха очертани основните цели на фестивала и още: "Какво друго, ако не родният фолклор е нещото, което най-много приляга на такива празници. Фолклорът - нашите традиции и обичаи са тези, които ни изграждат като българи и ни съхраняват като нация". Фестивалът е една от шестте прояви на културна и историческа тематика в община Белоградчик, залегнали в националния културен календар за тази година.

Фестивал в Белоградчик
Община Белоградчик

В тазгодишното издание освен съставите от трите области на Северозападна България, участваха и фолклорни състави от област Плевен. В програмата на културното събитие бе представен автентичен и обработен фолклор. Домакините имаха честта да бъдат първи сред  участниците с добро представяне на фолклорната група "Пей сърце" при клуба на пенсионера "Мадона". Читалищата в селата Стакевци и Салаш  по традиция представиха изворен фолклор от турлашкия край. Много приятно впечатление с представянето си остави фолклорната група от с. Гара Орешец с художествен ръководител Любен Захариев, както и фолклорните групи от селата  Дреновец-2, Остров - община Оряхово, и Дъбован - община Гулянци.

Фестивал в Белоградчик
Община Белоградчик

Изключително успешно  бе  участието и на всички танцови състави. Много овации събраха шопските танци на "Северняците" от град Вълчедръм, танцов състав "Веселие" от с. Трайково - община Лом, със запомнящото се изпълнение по хороводната песен "Купила си баба пуйчета" и Детската танцова група "Здравец- 2007" от с. Дреновец - 2. Радващо е, че всички танцови състава бяха съставени от детско и младежко участие.

По-късно на площад "Възраждане" в Белоградчик си дадоха среща други седем танцови състава: Клуб за народни танци "Жеравица" - Монтана, Танцов клуб "Ентусиазъм" - Лом, Танцов състав "Децата на Дунавци”, две танцови формации на школа за народни танци към Детски комплекс - Белоградчик и клуб по народни танци "Рамонда" – Белоградчик. Представените танци бяха на високо професионално ниво и зарадваха жителите и гостите на Белоградчик.

Фестивал в Белоградчик
Община Белоградчик

Твърде впечатляващо беше участието на ансамбъла към Центъра за традиционни дейности "Корени" от град Зайчар с художествен ръководител Перислав Дуцич. Гостите от Сърбия представиха едночасова програма, с която закриха Фолклорния фестивал "От Тимок до Искър" - народни хора от Црноречие, от районите на Княжевац, Пирот, Лесковац, Зайчар, от централна Сърбия и влашки танци.

Фестивал в Белоградчик
Община Белоградчик

На всички фолклорни състави и индивидуални изпълнители бяха връчени грамоти за участие, поддържане и обогатяване на изворния фолклор.
Ръководството на община Белоградчик благодари на всички участници за достойното представяне на фестивала, пожелава им нови успехи и до нови срещи.

Фестивал в Белоградчик
Община Белоградчик

След фолклорния фестивал „От Тимок до Искър” през деня, вечерта гостите на панаира имаха възможността да се насладят на руските и цигански песни и романси в изпълнение на  вокална група "Берьозка" село Расово. Вокалната група "Чаровни години" с някой нови попълнения в състава демонстрира прекрасно звучене и с това направи заявка за нови успехи в участието на фестивали на старата градска песен в рамките на региона и страната.

Истински фурор настъпи сред стотиците зрители дошли да чуят и да се повеселят заедно с фолкдивата Валя, а концертът се превърна в голям купон. 
Вечерта, донесла толкова радост и емоции на малки и големи, завърши с празнична заря над Белоградчишките скали в красивата местност "Панаирище". 

Панаир в Белоградчик
Община Белоградчик



 
Община Белоградчик