Филип Кирев: Реформаторският блок ще предложи избирането на министър на Северозапада
Филип Кирев: Реформаторският блок ще предложи избирането на министър на Северозапада / Реформаторски блок
Филип Кирев: Реформаторският блок ще предложи избирането на министър на Северозапада
75171
Филип Кирев: Реформаторският блок ще предложи избирането на министър на Северозапада
  • Филип Кирев: Реформаторският блок ще предложи избирането на министър на Северозапада

Интервю с Филип Кирев, водач на листата на Реформаторския блок за VІ-ти МИР Враца.

- Защо решихте да се кандидатирате като народен представител точно от врачански регион?

Защото съм врачанин, защото считам, че вече съм достатъчно зрял и опитен да се кандидатирам за народен представител и да помогна на моите съграждани,  да помогна за възраждането на града, на областта, на Северозападния регион и защото получих подкрепа от не малко важни хора за мен, от Съюза на демократичните сили и Реформаторския блок. Визирам и президента Петър Стоянов, който лично ме подкрепя в това мое начинание. Аз съм амбициозен човек и считам, че ще успея да се преборя, да спечеля мандат за Реформаторския блок, а истинските десни избиратели да имат свой представител от региона.

- Споменахте президента Стоянов и неговата подкрепа към вас, това мотивира ли ви допълнително?

Разбира се, че ме мотивира. Познавам се с него от 1997 г., работили сме заедно дълги години, от него съм научил много, продължавам да се уча, той ме е подкрепял в тежки моменти.  Това е един от най-важните моменти, които повлияха на това да се кандидатирам за народен представител.

- Защо според Вас трябва хората да Ви се доверят?

Аз мисля, че хората трябва да се доверят не само на мен, а на всички кандидати от Реформаторския блок, защото ние сме млади политици, даваме реалистични надежди на хората. Ние не обещаваме 1 млн. работни места, ние не обещаваме възраждане за 800 дни… Просто предлагаме реални неща, които в обозримо бъдеще биха подобрили живота на хората в Северозападна България.  Всъщност никога не съм казвал и няма никога да кажа, че всичко ще се случи с магическа пръчка. В крайна сметка всичко е плод на много труд и на желанието на местните граждани.

- Всъщност какъв е пътят за съживяване на Северозапада преди още съвсем да се е обезлюдил?

Основните проблеми на Северозапада вие ги знаете много добре – това са безработицата и ниските доходи. Реформаторският блок предлага съвкупност от мерки, които не са свързани само със Северозапада, но основната, която е свързана само с тази част е въвеждането на министър на Северозапада, който да се намира в региона, да се опитва да привлича инвестиции и да се грижи за хората тук. Предлагаме още доста мерки, но ще обобщя  накратко. Едната е въвеждането на почасов минимален доход. В момента има минимална работна заплата, но ние предлагаме промяна.  И още - възможност на даден човек да работи при няколко работодатели без да иска съгласието на другите.

Предлагаме и промяна на Закона за обществените поръчки, където трябва да има по-голяма прозрачност - хората да могат да проследяват как се извършват обществените поръчки, да следят за бъдещи подизпълнители, да следят какви фактури се плащат на база първоначално заложеното и по този начин да се вижда дали има корупционни схеми. Това от своя страна е свързано с повсеместното въвеждане на електронното управление и електронното правителство в България. Резултатът ще е отделяне на прекия контакт между чиновника и гражданина, което автоматично ще намали възможностите за корупция. Намалявайки тези възможности това означава, че нашите данъци, нашите пари директно ще  влизат в държавата и ще се оползотворяват, а няма да влизат в нечии джоб.

Това са някои от основните предложения. Имаме предложения за промени и в областта на образованието, на отбраната, но  всичко го има в Програмата на сайта на Реформаторския блок и хората могат да влязат и да се запознаят.

- Конкретно за енергетиката да кажете, все пак се намираме във Враца, в областта е АЕЦ „Козлодуй“. Да се строят ли нови мощности по договора с „Уестингхаус“.

За енергетиката ще започна малко по-отдалече. Безспорно  основният приоритет за Реформаторския блок е да се повиши енергийната ефективност на производствата в страната, както и за битовите нужди. След като това се случи, със сигурност след година, две, три, пет, не мога точно да прогнозирам, но постепенно енергопотреблението ще се повиши и ще се стигне до нуждата от нови мощности. И в момента атомната енергия е най-евтината в България. Първото, което трябва да се случи и то трябва в момента да се случва, защото управлението на БСП забави малко този процес, е модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и удължаване срока им на действие с още 15 години.

След това вече ще може да се мисли и за построяването на нов енергоблок. Но каквото и решение да се вземе за строежа му трябва да има конкурс. Аз съм твърдо против даден министър или  министър-председател да каже „“Уестингхаус“ е най-добър“. Има и други добри  фирми-производители, има немски, френски, руски,..Нека има конкурс и да видим кой е най-евтиният, кой е най-добрият и тогава да се реши. За Реформаторския блок няма дилема дали да се строи или не. Рано или късно той трябва да бъде построен. Въпросът е първо да се вземат текущо необходимите мерки,  за които току-що казах и тогава вече ще назрее необходимостта и от 7-ми енергоблок.

- Какво очаквате от изборите на 5-ти октомври като резултат за Реформаторския блок?

Резултатът на Реформаторския блок е свързан с резултата и на другите партии.  Аз очаквам в национален мащаб да имаме над 20 народни представители. За съжаление не мога да дам точна прогноза не заради друго, а защото знаете – в България, ще го кажа без страх – купуването и продаването на гласове стана като купуването и продаването на домати и картофи на пазара.

Ако преди години имаше само наченки на корпоративен вот и купуване на гласове, то в момента в България, според социолозите 15 % от населението твърди, че си е продало или ще си продаде гласа. Една лоша тенденция, която показва дезинтересоваността на обществото по отношение на бъдещото управление. Това е много лошо нещо, защото означава, че голяма част от обществото въобще не се интересува какво се случва в държавата. Него го интересува така да се каже техния „насъщен“ и живеят ден за ден. Това е пагубно, защото продавайки гласа си за 50 лв. те го продават в рамките на 4 години..

- Ще ви прекъсна, но има една българска поговорка, според която „Не е луд този, които яде зелника, а този който му го дава“. От тази гледна точка не са ли малко неправилно насочени действията и на полиция, и на всички останали, спрямо тези хора, които наистина няма какво да ядат?

Това е наистина хубава поговорка. Аз съм далеч от мисълта да обвинявам нито Министерството на вътрешните работи, нито правосъдното министерство, или правосъдната система за това, че се  купуват и продават гласове. Но има законодателни мерки, които много лесно биха пресекли тази тенденция или поне биха я намалили в обозрими граници. И това е задължителното гласуване. Въвеждайки задължително гласуване дори да имаме 10 % купени гласове, ако гласуват 100 % тези 10 % е една много малка част от общия брой.

Но, ако гласуват 50 % и от тях 10 % са купен вот - това значи двойно по-голяма бройка.  Отделно, когато имаме задължително гласуване тези хора, които биват купени практически ще се задължени да гласуват дори и да не им дадат пари. Така в рамките на такъв законопроект би се ограничило наистина финансовото въздействие върху тях.

- Това лично ваше мнение ли е за задължителното гласуване или е мнение и на Реформаторския блок?

Това е мнение на Съюза на демократичните сили, на която партия аз съм главен секретар. Обсъждано е в Реформаторския блок, но като законодателна промяна не е заложено в проекто-мерките, които ще въведем в бъдещия парламент. Но има още една мярка, която  също би намалила драстично купения вот. Това е електронното гласуване. Тук имаме абсолютно единодушие в Реформаторския блок. При електронното гласуване има кабинка, вътре си има електронно устройство, на което гласоподавателя гласува, няма бюлетини, няма проверка на вота, няма как някой да бъде проследен и това също ограничава максимално купения вот.

Филип Кирев е роден на 19 август 1973 година във Враца. Семеен, с висше образование – магистър инженер. Завършил е Математическата гимназия в родния си град и Техническия университет в София. От 1993 година е член на СДС и се занимава с активна политическа дейност. В момента е Главен секретар на Съюза на демократичните сили. От 2000 г e председател на Управителния съвет на Сдружение Национална младежка мрежа и председател на Настоятелството на Народно читалище „Джон Атанасов“.От 1998 година работи като ръководител и координатор по Европейски проекти и има успешно реализирани над 20 проекта насочени предимно към младите хора в  сферите на образованието , културата,международните  обмени и социалните  дейности.

Филип Кирев произхожда от родолюбив български род с родословно дърво от 1780-та година. В родствени връзки е със завършилия Военна академия в Одеса Никола Войновски,  който е бил военeн комисар на четата на Христо Ботев. Пра дядо му Димитър Пенчев е създател и собственик от 1932 година до национализацията  на най-голямата памукопредачна текстилна фабрика в Габрово“ „Симеон Княз Търновски“, съден  е от Народния съд. Дядо му инженер Георги Георгиев е завършил висшето си образование в Аахен ,Германия и тридесет и три години е бил учител и заместник-директор на Текстилния техникум във Враца.

Родителите му също са текстилни инженери, майка му Маргарита/ Мери/ Георгиева е учила, завършила и преподавала във Враца. Филип Кирев е четвърто поколение инженер, специалист по компютърен дизайн и информационни технологии . Експерт е по младежки консултации със специализация в Будапеща.Работил е като Експерт към Фондация Развитие на гражданското общество и Оценител по Програма ФАР-Аксес и Програма Гражданско общество.